Avain voi hävitä - sormenjälki ei

Biotunnistelukot ovissa kasvattavat kiihtyvällä vauhdilla suosiotaan. Tietosuojan kannalta biotunnisteet voivat olla riski. Oulun kaupunginteatterissa sormenjälkitunnistimet otettiin käyttöön vuodenvaihteessa.

Teksti-TV Oulu
Passiin tulee nyt haltijan sormenjälki.
Työpaikalle pääsee yhä useammin käyttämällä ovella avaimen sijaan sormea.Arja Lento

Oulun kaupunginteatteri on yksi suomalaisista työyhteisöistä, joka päätyi vuodenvaihteessa kulunvalvonnassaan sormitekniikkaan. Työntekijät pääsevät taloon hipaisemalla sormellaan tunnistinta. Menetelmä on kätevä, mutta sen taustalla seisova laki ohjaa toimintaa toistaiseksi huterasti.

Seitsemän vuotta sitten päivitetty laki yksityisyyden suojasta työelämässä ja yleinen henkilötietolaki antavat yrityksille ja työnantajille helpohkosti mahdollisuuden sormenjälkitekniikan käyttämiseen. Riittää, kun kuluvalvonnan muutoksesta neuvotellaan työntekijöiden kanssa - tai tehokkaasti tiedotetaan muutoksesta työntekijöitä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ei suosittele siirtymistä hipaisutekniikkaan.

- Biometrinen tunniste on ikuinen ja sitä ei voi muuttaa. Markkinoille on tullut järjestelmiä, joiden kohdalla joudumme pohtimaan ovatko ne riittävän turvallisia, Aarnio sanoo.

Komissio pohtii asiaa

Aarnio muistuttaa, että Euroopan komissio työskentelee parhaillaan biometristen tunnistimien kimpussa.

- Nämä genetiikkaan liittyvät asiat ovat komissiossa nyt suurennuslasin alla. Tietosuojadirektiivi uudistetaan lähiaikoina täysin, Aarnio tietää.

- Työntekijöiden kannalta tarkasteltuna en suosittele sormenjälkitekniikkaan siirtymistä. On liian helppoa mennä halpaan toteamalla, että avaimen tai kulkukortin voi hukata, mutta sormenjälkeä ei. Se on yksioikoinen tapa ajatella asioita.

- Toivon, että yritykset vielä tässä vaiheessa pistäisivät jäitä hattuun ennen kuin tekevät investointipäätöksiä.

Teatteri turvallisemmaksi

Oulun kaupunginteatterin tekninen päällikkö Ari Törmä perustelee kulunvalvonnan muutosta turvallisuussyillä.

- Muun muassa mahdollisten hälytysten tai esimerkiksi tulipalon sattuessa tiedämme entistä paremmin keitä talossa on.

- Lisäksi voimme tehokkaammin seurata työajan käyttöä.

Ari Törmä muistuttaa, että teatterin kulunvalvonta ei kopioi työntekijän kokonaista sormenjälkeä, vaan sormenjälkikuviosta tietojärjestelmään taltioituu vain muutama satunnainen piste.

Lähteet: YLE Oulu / Ensio Karjalainen