1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Heinola

Husu-Kallio: Luonnonvaraisilla linnuilla ei saa rahastaa

Heinolalaislähtöinen, Elintarviketurvallisuusviraston pääjohtaja Jaana Husu-Kallio tekee huikeaa uraa valtion virkamiehenä ja puolustaa samalla luonnonvaraisten lintujen hoitoa kotikaupungissaan. Husu-Kallio muistuttaa, että Heinolan lintutarhan kohtalossa kiteytyy kaksi eri asiaa, vastuu luonnonvaraisten lintujen hoitamisesta ja matkailubisneksestä. Husu-Kallion mielestä yhteiskunta vastatkoot lintujen hoidosta.

Kuva: Evira/Veikko Somerpuro

Elintarviketurvallisuusviraston pääjohtajan pestiltä Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäälliköksi siirtyvä Jaana Husu-Kallio on luontoihminen henkeen ja vereen.

- Heinolan lintutarha pitää säilyttää paikkana, jossa lapsilla ja nuorilla on tilaisuus oppia luonnon elämästä ja heille tulee kokemus siitä, että ihminen on osa luontoa. Siksi lintutarhan hoitamistyö pitää säilyttää ilmaisena ihmisten tutustua, Husu-Kallio pohtii.

- Heinolan veronmaksajien ja valtion pitää löytää rahat lintujen hoitoon, Husu-Kallio linjaa. Matkailutoiminnan edistäminen on Husu-Kallion mielestä toinen ja myös kannatettava asia.

Lintutarhan lakkauttaminen ei tule kysymykseen

Heinolassa on pitkään valmisteltu, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä, lintutarhan maksullistamista ja matkailullista käyttöä.

- Matkailupohdinnat eivät saa rajoittaa lintutarhan varsinaista perustyötä eli luonnonvaraisten lintujen hoitoa legendaarisen Anthony Bosleyn perinnön mukaisesti, Husu-Kallio toteaa.

Heinolan lintutarhan tukiyhdistys kerää tukea tarhan toiminnan jatkamiseksi myös kansalaislta. Tukiadressin on allekirjoittanut netissä yli 17 000 ihmistä.

Selvitykset lintutarhan yhteistyökumppanin löytämiseksi jatkuvat Heinolassa.

EU-koordinaattori Timo Kaattarin mukaan yhden yhteistyökumppanin kanssa on neuvoteltu kaupallisesta matkailutoiminnasta lintutarhan yhteydessä.

Seuraavaksi tekniseltä toimelta halutaan selvyys siihen, millä ehdoilla lintutarhan ylläpitäjä on yhteistyöhön valmis.