Sanoja ja kuvia elämän vuoristoradassa

Joensuulainen kuvataiteilija Katja Pirinen on sairastanut kaksisuuntaista mielialahäiriötä jo useita vuosia. Melkoista vuoristorataa oleva elämä on poikinut taiteen tekemisen sanoin ja kuvin. Katja Pirisen näyttely yhdessä graafikko Merja Hirvosen kanssa on parhaillaan esillä keskussairaalassa Joensuussa.

Joensuu
Merja Hirvonen ja Katja Pirinen .
YLE / Lea Joutsensaari

Kahden taiteentekijän yhteistyönä syntynyt näyttely kantaa nimeä "Ajatukset ihollani - Runokirja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä." Runot ja valokuvat ovat Katja Pirisen käsialaa. Hän on myös itse mallina valokuvissa. Merja Hirvonen puolestaan vastaa grafiikasta ja taitosta.

Galleria Mokomassa keskussairaalassa avoinna olevan näyttelyn pohjana on valmistumaisillaan oleva runokirja. Näyttelyssä on esillä muutamia aukeamia tästä kirjasta. Kirjalle tekijät etsivät parhaillaan kustantajaa.

- Runoilla ja kuvilla on valtava merkitys elämälle. Taiteen tekemisellä on tärkeä sija elämässäni terapeuttini ohella. Näin voi käsitellä vaikeita ajatuksia ja kausia sekä myös hyviä hetkiä elämässä, kertoo Katja Pirinen.

Joensuulaisen graafikon Merja Hirvosen mukaan Katja Pirisen kuvat ja runot ovat vaikuttavia ja ne koskettavat monia ihmisiä.

- Olen itsekin luova ja taiteellinen ihminen ja masennustakin on. Minusta terve on vain sellainen ihminen, jota ei ole tutkittu tarpeeksi. Meillä jokaisella on jotakin pientä, sanoo Merja Hirvonen.

Maniaa ja masennusta

Katja Pirinen sai diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä vuonna 2003. Sairauden kourissa elämä on yhtä vuoristorataa, kiihkeitä tekemisen kausia ja syvää masennusta.

- Syksyllä 2003 menin, pääsin tai jouduin sairaalaan. Se alkoi alkusyksystä kun haalin itselleni hirveästi tekemistä. Oli kauhea vauhti päällä enkä kahteen viikkoon nukkunut. Lopulta tuli niin heikko olo, että tilasin itselleni ambulanssin. Siitä mentiin Tikkamäen kautta Paiholan sairaalaan, kertoo Katja Pirinen.

- Paiholan psykiatrinen sairaala on ollut oikein hyvä piilopaikka, johon on ollut hyvä mennä lepäämään ja parantumaan. Ystävistä on ollut myös iso apu, kertoo Katja Pirinen.

Tällä hetkellä Katja Pirisen elämä on menossa parempaa kohti, vaikka syksy oli synkkä. Yhteistyö graafikko Merja Hirvosen kanssa jatkuu ja uusia suunnitelmia on vireillä.

- Meillä on muun muassa tekeillä lastenkirja, jonka tekeminen aloitettiin viime vuonna. Aloitin sen ammattikorkeakoulussa opinnäytetyönä eli loin tarinat ja hahmot. Merja sitten kuvaa nämä maalaukset, tekee graafisen ilmeen ja taittaa, kertoo Katja Pirinen tulevaisuuden suunnitelmista.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Lea Joutsensaari