Tasavallan presidentin maakuntamatkat ovat vähentyneet rajusti

Presidentti Martti Ahtisaari aloitti presidenttikaudellaan maakuntamatkat, joita hän teki parhaimmiin vuoden aikana jopa yksitoista. Tarja Halonen on luopunut Ahtisaaren aloittamasta maakuntamatkaperinteestä lähes kokonaan. Viime ja toissa vuonna Halonen teki kumpanakin vuonna yhden maakuntamatkan.

Kotimaa
Presidentti Tarja Halonen nousee virka-autosta, adjutantti tekee kunniaa.
Presidentti Tarja Halosta olivat maakuntamatkalla Forssassa vastaanottamassa muunmuassa valtuuston pj. Mika Penttilä (kesk.) ja kaupunginhallituksen pj. Minna Lintonen (sd.).YLE / Hannu Harhama

Presidentti Martti Ahtisaari lupasi ennen valintaansa presidentiksi tehdä maakuntamatkan joka kuukausi. Virkakautensa ensimmäisenä vuonna Ahtisaari matkustikin ahkerasti: vuonna 1994 hän teki 31 kotimaan matkaa, joista kolme oli maakuntamatkoja. Seuraavana vuonna 1995 Ahtisaarella oli kahdeksan maakuntamatkaa ja yhteensä 27 kotimaan matkaa. Seuraavina vuonsina maakuntamatkojen määrä säilyi melko vakiona: Vuonna 1996 maakuntamatkoja oli yksitoista, vuonna 1997 yhdeksän, vuonna 1998 yhdeksän ja vuonna 1999 kahdeksan.

Presidentti Ahtisaaren maakuntamatkat kestivät usein kaksi päivää. Sinä aikana hän tutustui maakunnan ajankohtaisiin asioihin, tapasi elinkeinoelämän edustajia ja kansalaisia sekä tiedotusvälineitä. Presidenttikautensa aikana Ahtisaari vieraili kaikissa maakunnissa, joissakin jopa useamman kerran.

Halosella maakuntamatkat keskittyvät 2000-luvun alkupuolelle

Tarja Halonen aloitti tasavallan presidenttinä 1.3.2000. Toiselle kaudelle hänet valittiin vuonna 2006.

Ensimmäisen maakuntamatkansa tasavallan presidenttinä Halonen teki 11.5.2000 Savoon. Tuona vuonna Halonen ehti vielä Varsinais-Suomeen, Ahvenanmaalle, Etelä-Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen. Maakuntamatkoja oli siis viisi ja muita kotimaan matkoja kolme.

Vuonna 2001 Halonen teki seitsemän maakuntamatkaa, vuonna 2002 neljä maakuntamatkaa, vuonna 2003 kolme maakuntamatkaa ja vuonna 2004 kaksi maakuntamatkaa. Vuonna 2005 Halonen teki yhteensä neljätoista kotimaan matkaa, joista seitsemän oli maakuntamatkoja. Runsas luku selittynee lähestyvillä presidentinvaaleilla.

Halosen maakuntamatkat vähenivät toisella kaudella

Toisella kaudellaan Tarja Halonen vähensi maakuntamatkojaan merkittävästi. Vuoden 2006 aikana Halonen teki seitsemän kotimaan matkaa, joista kolme oli maakuntamatkoja. Vuonna 2007 maakuntamatkoja ei kertynyt ainoatakaan. Vuonna 2008 Halosella oli neljä maakuntamatkaa, vuonna 2009 yksi maakuntamatka ja viime vuonna vain yksi maakuntamatka. Yhteensä Halosella oli vuonna 2010 neljä kotimaan matkaa. Ne suuntautuvat Kemiin ja Tornioon, Lahteen, Helsinkiin sekä Kirkkonummelle, jossa Halonen tarkasti miinalaiva Pohjanmaan.

Tänä vuonna presidentti Halonen on tehnyt yhden maakuntamatkan. Se suuntautui Forssaan 3. maaliskuuta.

Tiedot on laskettu tasavallan presidentin internetsivustolta.

Presidentin kotimaan matkat muuttuneet

Tasavallan presidentti Tarja Halosen lehdistöpäällikkö Eila Nevalainen arvelee, että tasavallan presidentti tekee vuodessa 4 - 5 maakuntamatkoihin verrattavissa olevaa matkaa.

- Tapaamiset ovat yleensä elinkeinoelämän ja yritysten kanssa. Lisäksi presidentti Halonen on usein puhujana erilaisissa tilaisuuksissa. Esimerkiksi tammikuun alussa hän oli sanomalehti Keskisuomalaisen 140-vuotisjuhlissa.

Nämä matkat ovat lehdistöpäällikkö Nevalaisen mielestä verrattavissa maakuntamatkoihin.

Aivan kaikkia tasavallan presidentti Tarja Halosen matkoja ei mainita presidentin internetsivuilla, muistuttaa Nevalainen.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on vieraillut Etelä-Karjalassa maakuntamatkalla 28.4.2001. Sen jälkeen hän on vieraillut kerran Lappeenrannan Nuijamaan rajavartio-asemalla 19.9.2007. Lisäksi Halonen vieraili Etelä-Karjalassa vaalikampanjansa aikana vuoden 2005 lopulla.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala