Kotkaniemeen kaavaillaan ampumarataa ja yrttitarhaa

Lopettamisuhan alla olleelle Presidentti Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemelle on myönnetty tukirahaa. Museoon pyritään houkuttelemaan ihmisiä tekemisen avulla.

Yrttitarha
Kotkaniemi, presidentti Pehr Evind Svinhufvud kotimuseo Luumäellä
YLE
Pehr Evind Svinhufvudin vahanukke Kotkaniemessä
Katso uutisjuttu Kotkaniemestä

Kotkaniemeä suunnitellaan yleisölle houkuttelevammaksi paikaksi uuden rahoituksen myötä. Uudistuneessa museossa vierailijan ei tarvitsisi katsella esineitä lasivitriinin läpi.

- En tahdo, että tästä tulee sellainen perinteinen museo, jossa kävijät katselevat vain esineitä ja lukevat Svinhufvudien historiasta, vaan toivon, että ihmiset pääsisivät osallistumaan siihen kuinka perhe on ennen elänyt, miettii Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet.

Kostetin mukaan paikalle voitaisiin perustaa entisaikojen muistoksi esimerkiksi Ellen Svinhufvudin pitämä yrttitarha. Ukko Pekka taas oli tunnettu ampumaharrastuksestaan.

- Täällä Svinhufvudilla oli ampumarata, miksei tänne voisi nytkin tehdä sellaista ja järjestää vaikkapa Ukko Pekan ampumakilpailuja joskus, Kostet kuvailee.

Esiselvityksessä kartoitetaan yleisövetonaulojen lisäksi vielä muun muassa rakennusten kunnostustarpeet ja mahdollinen lisärakentaminen.

- Tämä on kuntoarvion mukaan suhteellisen hyvässä kunnossa ikäisekseen taloksi, mutta esimerkiksi kahvilan ja keittiön rakentamisesta päätetään myös esiselvityksessä.

Suunnitelmien toteuttamisaikataulu on vielä avoinna

Tuen Kotkaniemen kehittämiseen on myöntänyt Kaakkois-Suomen ely-keskus.

Esiselvitysraportti tullaan luovuttamaan ely-keskukselle näillä näkymin helmikuun alkupuolella. Remontointien ja suunnitelmien toteuttamisesta ei ole vielä tarkkaa aikataulua. Pääjohtaja on kuitenkin positiivinen tulevaisuuden suhteen.

- Museovirastolla ei ole varaa hankkeeseen. Kaksi miljoonaa euroa, jonka saamme vuodessa menee suurimmaksi osaksi linnojen kunnostukseen ja niiden ylläpitämiseen. Kotkaniemen kohdalla meidän täytyy harkita muita mahdollisuuksia, Kostet mainitsee.

Kunnanjohtaja on tyytyväinen kehitykseen

Luumäen kunnanjohtaja Terttu Heimala on tyytyväinen Kotkaniemen kehityssuunnitelmiin.

- Kotkaniemi on erittäin merkittävä paikka Luumäen kunnalle. Se edistää kunnan tunnettavuutta sekä imagoa. On hienoa, että Kotkaniemi saa jatkaa ja kehittyä, Heimala sanoo.

Uudistetusta Kotkaniemestä Heimala toivoo kohtauspaikkaa niin senioreille kuin lapsille.

- Uskon, että Svinhufvudien elämäntyö tulee ilahduttamaan vielä monia. Suunnitelmia on paljon ja katson niitä positiivisesti vaikka kaikkia ei voikaan toteuttaa. Uskon, että suunnitelmien valmistuttua myös rahoitus löytyy.

Lähteet: YLE Etelä Karjala/ Katariina Vainonen