1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Asfaltointiyritykset

Asfalttikartellilta vaaditaan jättikorvauksia

Asfalttikartellia koskeva oikeudenkäynti alkaa tänään valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa. Keski-Suomesta kanteessa ovat mukana Äänekosken ja Jyväskylän kaupungit.

Kuva: YLE

Tämän päivän valmisteluistunnossa käräjäoikeus päättää eri kanteiden käsittelystä ja niiden aikataulusta. Jutun suulliset istunnot pyritään pyritään saamaan päätökseen lokakuun loppuun mennessä.

Käräjille on haastettu kahdeksan maantieurakoitsijaa. Suurin osa kanteista kohdistuu Lemminkäiseen. Lisäksi kanteita ovat saaneet VLT Trading Oy:n konkurssipesä, Skanska Asfaltti, SA-Capital, Rudus Asfaltti, NCC Roads, Interasfaltti ja Super Asfaltti.

Kantajina on Suomen valtio ja 40 kuntaa, jotka vaativat yhtiöiltä yhteensä 90 miljoonan euron korvauksia. Jyväskylä perää 3,5 miljoonan euron korvauksia. Äänekosken vaade on 145 000 euroa. Kunnat ja valtion tiehallinto katsovat maksaneensa kartellin vuoksi urakoista ylihintaa. Asfalttiyritykset pitävät korvauskanteita perusteettomina.

Korkein Hallinto-oikeus päätti vuonna 2009, että Suomessa toimi asfalttikartelli vuosina 1994-2002 ja siihen osallistuivat kaikki alan suurimmat toimijat. Kartellin katsotttiin sopineen urakkahinnoista ja jakamalla markkinat keskenään.