Kiinalaisten juhlat keräävät kymmeniä tuhansia ihmisiä Helsinkiin

Vuoden vaihtuminen on todella suuri juhla Kiinassa, mutta sitä juhlitaan myös ympäri maailmaa. Helsingin Lasipalatsin aukiolla vuoden vaihtumista juhlitaan jo kuudetta kertaa. Paikalle odotetaan jopa yli 20 000 juhlijaa.

Kiina
Ilotulitus
YLE / Toni Pitkänen

Suomessa asuu vakituisesti noin 7 000 kiinalaista. Lisäksi maassa on suuri määrä kiinalaisia opiskelijoita. Kuudetta kertaa Helsingissä järjestettävä kiinalaisten uuden vuoden juhla kuitenkin vetää huomattavan paljon myös muuta yleisöä. Parhaillaan Helsinkiin on kokoontunut jopa yli 20 000 ihmistä.

- Se on ollut hauskaa järjestämisessä, että jo ensimmäisillä kerroilla tuli valtavasti väkeä, paitsi kiinalaisia ja muita aasialaisia ihmisiä, myös tavallisia, kaiken ikäisiä suomalaisia, sanoo Suomi-Kiina -seuran puheenjohtaja Veli Rosenberg.

Kiinalaisten uutta vuotta juhlitaan ainakin 15 maassa.

- Kun maailmantalous on kovasti globalisoitunut, niin on huomattu, että on järkevää huomioida vieraiden kulttuurien juhlapäivät, sanoo Rosenberg.

Kiinalaisten vuosi vaihtuu Pekingin aikaan puoliltaöin eli Helsingin aikaan sunnuntai-iltana kello 18.

Kiinalaiset juhlivat syömällä

Syöminen kuuluu olennaisena osana kiinalaiseen juhlintaan. Lasipalatsin aukiollakin on mukana useita kiinalaisravintoloita. Ne eivät kuitenkaan tarjoa tyypillisiä ravintolaruokia, vaan paikalla on katukeittiöitä, joiden antimia tyypillisesti nautitaan juhlapäivinä myös Kiinassa.

Erilaisia ruokia syömällä voi toivoa erilaisia asioita, esimerkiksi rahaa.

- Rahaa toivotaan taikinanyyteillä, ne ovat eräänlaisia pelmenejä. Ne taivutetaan muinaisen rahan muotoon ja siitä tulee tämä symboli, kertoo Veli Rosenberg.

Jänis vaihtuu lohikäärmeeksi

Jäniksen vuosi vaihtuu sunnuntaina lohikäärmeen vuodeksi. Uusi merkki symboloi uutta alkua.

- Lohikäärme on ikivanha symboli. Se on ainut, joka on myyttinen hahmo, muut horoskooppihahmot ovat tavallisia eläimiä. Lohikäärme on kiinalaisille positiivinen symboli, sillä se on sateen ja maanviljelyksen jumaluus. Nyt on nimenomaan vesilohikäärmeen vuosi, ja se voisi tarkoittaa vaikka uuden alun mahdollisuutta.

Rosenbergille itselleenkin sunnuntai merkitsee taitekohtaa.

- Itse olen jänis kiinalaisessa horoskoopissa. Täytin loppuvuodesta 60 vuotta ja se on maaginen luku, sillä olen nyt elänyt yhden syklin lävitse. Eli konkreettisesti tämä on minullekin uuden alku.

Suomi-Kiina -seuran puheenjohtaja toivottaa kaikki tervetulleeksi keskustaan sunnuntai-iltana.

- Lasipalatsin aukiolla lasketaan sekunteja kello 18 siihen, kun tämä vuosi vaihtuu. Kello 18.20 on Töölönlahden yllä luvassa kiinalaistyyppinen ilotulitus.

Lähteet: YLE Helsinki