Löydä sisäinen puumasi!

Esikoiskirjailija Sari Järnistä leivotaan valtakuntaan puolivirallista puumanaista. Naisen uutuusteos Hiirestä puumaksi muistuttaa, että aikuisessa rakkaussuhteessa ikä ei ole hidaste. Parisuhteessa pöntönkansi-kärhämöitä tärkeämpää on hullutella ja pussailla - ja etsiä sisäistä puumaansa.

Esikoiskirjailija Sari Järn, valtakunnan puolivirallinen puumanainen. Kuva: Yle / Sari Selin

Tammikuun puolivälissä ilmestynyt esikoisteos Hiirestä puumaksi on Sari Järnin unelmien täyttymys. Sitä ennen kirjoittamista puolitosissaan harrastanut Mikkelin Kirjoittajien puheenjohtaja ehti saada useamman palautetun käsikirjoituksen takaisin odottelemaan parempaa huomista. Ajankohtainen aihe yllätti kirjoittajan kantapään kautta.

- Kun eronneen naisen elämään tupsahti huomattavasti nuorempi mies, kirjan aihe ui samalla kirjoituspöydälle. Ajattelin, että eihän iällä ole mitään merkitystä meidän rakkaussuhteeseemme. Keski-ikäisille naisille elämänoppaaksi tarkoitetun kirjan sivuilla halusin pohtia, mitä puumanainen voisi suomalaisessa yhteiskunnassa tarkoittaa.

- Kun tässä ei olla mitään rikkaita ja kuuluisia demimooreja, arkisempaa on miettiä, miten jokainen nainen löytäisi sisäisen puuman itsestään. Se ei tarkoita, että naisen tarvitsee lähteä pyydystämään mitään tai ketään kadulta. Tärkeintä on, että saa olla sellainen kuin tuntee olevansa, painottaa Tammen uusi kirjailija Sari Järn.

Tuore kirjailija myös toivoo, että kaikki naisten kanssa tekemisissä olevat miehet voisivat vilkaista, mitä kirjan sivuilla naisten maailmasta kirjoitetaan. Pyrkimyksenä humoristisella otteella kirjoitetun oppaan tekijällä on koko perheen ja parisuhteen hyvinvointi.

Hyppää pois, hyppää pois!

Maakuntalehden informaatikkona työskentelevä Sari Järn uskoo, että jokaisella on mahdollisuus muuttaa tulevaisuuttaan. Meillä on myös mahdollisuus etsiä itsestämme uusia näkökulmia, jotka mahdollisesti ovat aikaisemmin jääneet huomaamatta elämän oravanpyörässä.

- Käytän kirjassa vertausta siitä, miten nainen on jäänyt juoksumatolle juoksemaan, eikä uskalla hypätä pois. Jonkun pitäisi silloin pysäyttää matto ja auttaa eteenpäin. Ajatus siitä, että jokainen päivä voi olla myös kiva, kuulostaa hyvältä.

Esikoiskirjailija ja kolmen aikuisen tyttären äiti ehti harjoitella parisuhteen mutkamäkiä edellisessä suhteessaan 27 vuotta.

- Kasvoimme pikkuhiljaa erilleen, mutta pitkästä parisuhteesta opin, että parisuhdetta pitää hoitaa. Tiskit voi jättää tiskaamatta ja mennä pussailemaan sohvalle, jos siltä tuntuu. Tekosyiden määrää kannattaa vähentää, samoin kiistelyä pöntönkannen asennosta ja hammastahnatuubin oikeaoppisesta puristustekniikasta.

Onko puuma miesten keksintöä?

Naisen elämän sietämättömästä keveydestä kirjoittava Järn uskoo, että puumat ovat osin miesten keksintöä. Ainakin miehet ovat omineet ja määrittäneet käsitettä omasta näkökulmastaan.

- Jos puumanaisiin sisällytetään sellainen ajatus, että puuma vain etsii itselleen pentuja, se ei pidä paikkaansa. Harva keski-ikäinen nainen haluaa itselleen enää uusia pentuja, kun omat lapset ovat muuttaneet kotoa pois. Nainen haluaa itselleen hyvää ja hauskaa seuraa sänkyyn ja sängyn ulkopuolelle. Ei olla uudelleen äitinä.

- Naisillakin on peiliin katsomisen paikka. Me sallimme kavereiltamme sellaisia tekoja, joita emme salli puolisoltamme. Itselläkin oli ajatus, että mies ei saisi tehdä mitään noloa. Kuitenkin yhdessä voi hassutella ja nauraa, pyrkiä olemaan rennommin. Jos on kiva tiskata, sen on ok. Mutta ei pidä asettaa liikaa aikatauluja ja vaatimuksia hyvän olon esteeksi, herättelee puolivirallinen puumanainen punakantisen kirjansa opein.

- Jokaisella meillä on omanlainen ääni ja nauru - ja naurustaan nainen myös tunnetaan. Onko sinun naurusi sellainen, että se muistetaan?