Turun sairaalapalo syttyi sattumien summana

Turun yliopistollisen keskussairaalan A-sairaalassa syyskuussa 2011 syttynyt tulipalo sai alkunsa hoitajakutsujärjestelmän ohjainyksikössä. Mukana oli myös huonoa onnea: happivuodon seurauksena laitteiston pieni ylikuumeneminen johti rajuun paloon.

Kotimaa
Valvontakameran kuvaa tulipalosta Turun yliopistollisen keskussairaalan ensiapupoliklinikalla
Onnettomuustutkintakeskus

Hoitajakutsujärjestelmän ohjainyksikkö on pienitehoinen elektroniikkalaite. Sen ylikuumeneminen ei tavallisesti riitä sytyttämään paloa.

- Tyksin sairaalapalo oli tyypillinen tapaus sikäli, että kysymys oli sattumien summasta, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Tyksissä happiputket kulkevat kerrosten välissä. Myös kutsujärjestelmän ohjainyksiköt olivat samassa tilassa. Kun tilassa oli ylimääräistä happea, niin ohjainyksikön syttymislämpötila on voinut alentua. Tästä syystä palaminen voi olla tavanomaista voimakkaampaa, toteaa onnettomuuskeskus.

Palo levisi samassa välitilassa olleiden sähkökaapeleiden eristeisiin. Eristeet kuumensivat sairaalakaasuputkia. Osa putkien liitoskohtien juotoksista suli ja tilaan vuoti vielä lisää happea ja paineilmaa.

Nopean palon painevaikutus sai juotosten vuoksi heikentyneet happi- ja paineilmaputket irtoamaan toisistaan. Katonrajasta suihkusi kipinöitä käytävälle.

Henkilökunnan toiminta esimerkillistä

Sairaalan henkilökunta toimi esimerkillisesti yrittäessään estää palon leviämisen.

Sairaalarakennuksen palosuojaus oli kuitenkin puutteellinen, eli palo-ovien kohdalla ei ollut palo-osastointia. Sitä ei ollut edellytetty rakennusluvassa.

- Nyt asiat ovat kunnossa, mutta eivät olleet silloin, Veli-Pekka Nurmi sanoo.

Huolellisen onnettomuustutkinnan tarkoituksena on selvittää, mitä onnettomuuksista voi oppia vastaisuuden varalta. Nurmi sanoo, että Tyksin palon opetukset kootaan onnettomuustutkinnan loppuraporttiin. Se julkaistaan, kun palon ja savun leviämistä ja evakuointia koskevat tutkimukset on saatu loppuun, todennäköisesti kuluvan vuoden toukokuussa.

Lähteet: YLE Uutiset