Ruokatapahtumien huikea suosio juoksuttaa Helsingin viranomaisia

Erilaisten ruokaan liittyvien tapahtumien suosio kasvoi huikeasti Helsingissä viime vuonna. Samalla on kasvanut myös neuvonnan ja tarkastusten tarve. Ympäristöviranomaisten mukaan tapahtumajärjestäjillä ovat ruuanmyynnin pelisäännöt hyvin hallussa.

Kotimaa
Ihmisiä festivaalin ruokakojulla.
Maailma kylässä -festivaaleilla tarjolla oli lukuisten eri Afrikan maiden ja alueiden ruokia.Yle

Helsinkiläiset rakastavat ruokaa ja se näkyy myös kaupungin tapahtumissa. Viime vuonna ympäristökeskus sai 1 350 ilmoitusta elintarvikkeiden tilapäisestä myynnistä. Suuri osa tapahtumista on pieniä kahvituksia tai erilaisia promootiotilaisuuksia, mutta entistä enemmän on myös suuria ulkoilmatapahtumia, joissa ruoka näyttelee pääroolia.

Viranomaiset tekivät tarkastuksia 23 tapahtumaan, joista 11 oli ulkoilmatapahtumia. Pelkästään Maailma Kylässä -tapahtumassa oli 54 elintarvikkeita myyvää kojua, Herkkujen Suomessa 92. Markkinoille - kuten Silakkamarkkinoille - tarkastuksia tehtiin seitsemän ja Messukeskuksen tapahtumiin viisi.

Tähän asti ympäristökeskuksessa tarkastuksia on tehnyt muiden töidensä ohella yksi ihminen, mutta koska tehtävät ovat lisääntyneet, on työhön irrotettu toinenkin henkilö. Elintarviketarkastaja Elina Pahkala kertoo, että suurin osa työstä on kuitenkin neuvontaa ja ohjeistusta, joka tavoittaakin hyvin tapahtumajärjestäjät.

- Eihän me esimerkiksi Hakaniemen markkinoilla käydä joka kuukausi, ei siihen ole mitään syytä. Joillakin messuilla voi olla sata ruuantarjoajaa, eikä me joka kahvittelijaa käydä tarkastamassa.

Puutteita vähän ja valituksia vielä vähemmän

Ruuan myynnin yhteydessä tarkastajat selvittävät muun muassa vesipisteiden, jäteastioiden ja käymälöiden määrää ja sijoittelua sekä elintarvikkeiden säilytystä ja käsittelyä. Pahkalan mukaan sanomista tulee yleensä varsin vähän. Yleisimmin huomauttmamista löytyy lainsäädännön vastaisista lämpötiloista, lämpömittareiden puutteista sekä riittämättömistä pisarasuojauksista.

Vaikka ulkoilmatapahtumissa riskit ruuan säilymisen suhteen kasvavat, tulee niistä huomattavasti vähemmän esimerkiksi ruokamyrkytysilmoituksia kuin ravintoloista. Pahkala arvelee, että syyt tähän voivat olla muitakin kuin ruuan hygieniaan liittyviä.

- Usein ulkoilmatapahtumiin tullaan toisilta paikkakunnilta ja joskus voi olla niinkin, että on nautittu muutakin kuin sitä ruokaa; useinhan tapahtumat ovat viikonloppuisin. Sitten kun päästään kotiin, niin ei ole välttämättä selvää, mistä se pahoinvointi johtuu, saati että alettaisiin ottaa yhteyttä toisen kaupungin viranomaisiin.

Ravintolapäivälle kiitosta valvojilta

Tapahtumien kaupungiksi julistautuneen Helsingin lisääntyvät riennot eivät ympäristöviranomaisia hirvitä. Elintarviketarkastaja Elina Pahkalan mukaan pari vuotta sitten laaditut, uudet ulkomyyntiohjeet ovat selkiyttäneet asioita huomattavasti. Usein ilmoitus viranomaiselle tehdään silloinkin, kun se ei olisi välttämätöntä - mutta parempi niin päin. Esimerkiksi Ravintolapäivä kerää kiitosta Pahkalalta.

- Eihän me kiusallamme kysellä muutenkaan tietoja, vaan sen takia, että jos jotain sitten sattuu, niin pystytään selvittämään asiat. Ravintolapäivästä ei esimerkiksi kaivata joka asiasta ilmoitusta erikseen, kun heidän nettisivuilleen on hienosti koottu tarkat tiedot siitä, mitä ruokaa tarjotaan ja missä ja yhteystiedotkin löytyvät.

Lähteet: YLE Helsinki