1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Anssi Kasitonni

Huumori kukkii Kasitonnin töissä

Ars Fennica- palkitun kuvataiteilija Anssi Kasitonnin näyttely on esillä Aineen taidemuseossa Torniossa. Taidemuseon amanuenssin Virpi Kanniaisen mukaan Kasitonni on maan merkittävimpiä nykytaiteilijoita.

Planet of Sexes videoteos kertoo amerikkalaisesta astronautista, joka rakastuu tuntemattoman planeetan asukkiin. Kuva: YLE

- Kasitonni on viime vuoden Ars Fennica -pankinnon voittaja ja sehän on Suomen suurin taidepalkinto. Siksi meistä on tosi hienoa saada nämä teokset näytille, Kanniainen toteaa

Vakavaa taidetta näyttelyssä ei nähdä vaan teoksissa on rutkasti huumoria. Taidemuseossa uskotaankin, että katsojat lähtevät näyttelystä hymy huulillaan. Aineen taidemuseossa ovat esillä videotaideteokset Masa ja Planet of sexes.

Häkkiä pakeneva marsu

- Masa on klassinen vankilapakotarina, jonka pääosaa esittää marsu. Marsu on hyvin edistyksellinen, sillä se osaa tuottaa muun muassa sähköä, hallitse räjäytystekniikan ja käyttää monenlaisia keinoja yrittäessään vapautua häkistään, Kanniainen luonnehtii.

Hänen mukaansa palkitun kuvataiteilijan teoksissa on painava sanoma ja pohjasanoma voi olla vakavakin, vaikka Kasitonnin teoksissa kukkii huumori ja ilmaisukeinot ovat ennakkonäkemättömiä.

Kasitonnin näyttely on esillä 20.1.-11.3.2012.