Lahden Messut jatkaa voitollisena

Lahden Messut teki toisen peräkkäisen voitollisen tuloksen.Taantuma ei juuri verottanut messujen näytteilleasettajien tai kävijöiden määrää viime vuonna.

Lahden Messut valmistautuu ensi vuoden tapahtumiin messukeskuksen remontin keskellä. Kuva: YLE/ Tuija Veirto

Lahden Messut yltää tuloksessaan plussalle, mutta siihen ei ole päästy ilman merkittäviä ponnisteluja ja säästötoimia.

Messujen toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen on tyytyväinen loppuvuoden nosteeseen kävijämäärissä ja näytteilleasettajissa.

- Viime vuosi oli haasteellinen. Omista tapahtumistamme valtaosa ajoittui loppuvuoteen. Ne onnistuivat kävijöiden ja näytteilleasettajien osalta erinomaisesti, Eerikäinen sanoo.

Messuvuoden kävijäsaldoksi Eerikäinen laskee noin 200 000 eri ihmistä. Perinteisesti eniten väkeä messuille Lahdessa ovat keränneet Raksa- ja Caravan-messut. Molemmissa kävi yli 20 000 ihmistä.

Uusista tapahtumista onnistuivat Eerikäisen mukaan erityisesti Sadonkorjuu ja Naistenpäivät.

Tulokseen ei ole päästy ilman merkittäviä ponnisteluja ja säästötoimia. Messuyhtiö on karsinut kulujaan ja ulkoistanut toiminnoistaan viime vuosina muun muassa viestintää ja kirjanpitoa.

Häitä, juhlia ja turvallisuutta

Tämän messuvuoden käynnistävä Hää- ja juhlamessut siirtyy osaksi Lahden Messujen omaa tarjontaa. Turvallisuus- ja puolustusmessut puolestaan palaa kiertolaisvuosiensa jälkeen takaisin Lahteen.

- Kilpailu on tällä alalla kovaa. Turvallisuus- ja puolustusmessujen paluu Lahteen sitten vuoden 2008 on iso sulka hattuun, Jussi Eerikäinen toteaa.

Kahdeksan oman messutapahtuman ohella tänäkin vuonna järjestetään useita yhteistyötapahtumia ja muita tilaisuuksia.

Toimintaa sävyttää myös Messukeskuksen rakennusurakka.

- Toki se vaikuttaa. Esimerkiksi pysäköinnissä vaaditaan joustoa. Kalenteria on kuitenkin rakennettu siten, että uuden tekeminen häiritsee toimintaa mahdollisimman vähän.

Eerikäisen odotukset kuluvalle vuodelle ovat toiveikkaat.

- Esimerkiksi Raksa-messuille pinta-alasta on myyty 90 prosenttia ja kokonaisuudestakin 60–70 prosenttia on jo kotona.