Miljardi markkaa yhä kateissa

Vanhoja markan rahoja vaihdetaan nyt urakalla euroiksi. Helmikuun lopussa on takaraja vaihtaa vanha valuutta kymmenen vuotta käytössä olleeseen euroon. Joskus mummon perintömarkoista löytyy arvokkaitakin yllätyksiä.

Kotimaa
Old Finnish 500 mark notes
Yle Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Markan ja Euron kurssi saattaakin nyt määräytyä sen mukaan missä kunnossa vaikkapa markkaseteli on, ja kuinka harvinaista sarjaa.

- Esimerkiksi viallisen tilalle nipun täyteen saamiseksi painetut niin sanotut korvaavat setelit voivat olla hyvinkin arvokkaita. Tavallinen seteli voi olla 20 euroa, mutta muuten samanlainen tähtimerkitty seteli, sen hinta voi olla tuhansia euroja, sanoo markkakauppaa tekevän Matin Markan yrittäjä Matti Hänninen.

Suomalaisten piirongeissa makaa edelleen arviolta miljardi markkaa, jopa enemmänkin Mummon rahat voi vaihtaa nykyvaluutaksi helmikuun loppuun saakka, ja Matin Markan tiskille asiakkaita on viime metreillä ollut jonoksi asti.

- Asiakas tulee tänne pussukka mukana, että nämä ovat tässä kaikki ihan sekaisin, tuskin näistä mitään saa. Onhan se mukava yllätys jos käteen ladotaan useampia kymmeniä euroja tai satanenkin niistä laatikon pohjalla lojuneista markoista, Hänninen sanoo.

Markkoja saattaa löytyä yllättävistäkin paikoista.

- Asiakas löi tiskiin 50 000 markkaa, jotka oli löydetty mummon verhopakan välistä, kertoo Hänninen.

Todelliset keräilyhelmet ovat harvassa, mutta jonkun perintökolikoissa saattaa piillä numismaatikon unelma.

- Yksi markkaa vuodelta 1870. Sitä tunnetaan kaksi kappaletta.

Vuoden 1870 markasta maksettiin huutokaupassa vuonna 2005 35 000 euroa. Jos vuoden 1870 yksimarkkanen tulee vastaan, kyse on todennäköisesti väärennöksestä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petra Thuren