Lappeenrannassa kehitteillä kilpailija hiilijalanjälkimittarille

Lappeenrannassa aloitetaan ravinnejalanjälkimittarin kehittäminen. Teknillisen yliopiston kolmevuotisessa hankkeessa halutaan lisätä ihmisten tietoisuutta ravinteista ja näin ollen vähentää yhteiskunnan aiheuttamia ravinnevirtoja, jotka päätyvät yleensä vesistöihin.

tiede
Kansainvälisellä nuorisoleirillä mitattiin ryhmäläisten hiilijalanjäljet.
Kansainvälisellä nuorisoleirillä mitattiin ryhmäläisten hiilijalanjäljet sormiväreillä.YLE / Pasi Takkunen

- Tällaista menetelmää kansainvälisesti ei ole vielä missään luotu vaan uutuusarvoa on, professori Lassi Linnanen kertoo ravinnejalanjälkimittarin ainutlaatuisuudesta.

Linnanen kertoo, että ravinteiden kiertokulun epätasapaino on yksi pahimmista maapallon kestokyvyn ylittäneistä ympäristöongelmista.

- Typen ja fosforin kierto on samalla tavalla epätasapainossa kuin hiilen kierto, joka on ilmastonmuutoksen taustalla. Molemmissa tapauksissa massiivisia ainevirtoja liikkuu väärään suuntaan ja paikkaan globaalissa ekosysteemissä.

Vähennä ravinteita, vähennä ruokajätettä

Tavallisen ihmisen ravinnejalanjälki muodostuu yleensä ruokaketjusta, kuten teollisuustuotannosta, maataloudesta ja lopuksi eritteistä. Ravinnejalanjälkeään voi pienentää vähentämällä ruokajätettä.

- Sillä mitä syö on iso merkitys, mutta ruokajätteen vähentäminen on helpoin keino, ynnää ympäristötalouden ja -johtamisen professori Lassi Linnanen Lappeenrannan Teknillisestä Yliopistosta.

Ravinnejalanjälkimittarista halutaan yhtä suosittu kuin hiilijalanjäljen testaus nykyään on. Yliopiston kolmevuotisessa hankkeessa kehitetään ravinnejalanjälkimittarin lisäksi mm. uusia innovaatioita ravinteiden kierrätykseen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala/Elli Sormunen