1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiusaaminen ja unelmat esillä Kajaanin Kaupunginteatterissa

Kaarina Helakisan saturomaaniin perustuva Ainakin miljoona sinistä kissaa saa ensi-iltansa Kajaanissa lauantaina. Vuonna 1978 kirjoitetun kirjan aiheet ovat edelleen ajankohtaisia, vaikka mediamaailmaa on hieman päivitetty tähän päivään.

kulttuuri
Samuelia näyttelee Iida-Maaria Lindstedt.
Samuelia näyttelee Iida-Maaria Lindstedt.Irja Samoil

Ainakin miljoona sinistä kissaa on perhenäytelmä, joka kertoo muun muassa näkyväksi tulemisen tarpeesta. Näytelmä kannustaa myös mielikuvituksen käyttämiseen, sillä siniset kissat ovat päähenkilö Samuelin mielikuvituksen tuotteita, jotka esiintyvät lavalla esimerkiksi ääninä ja varjoina.

- Se on tärkeä teos. Se kertoo aiheista ja asioista, jotka ovat nykylapsille keskeisiä, kuten näkyväksi tuleminen, unelmat, koulukiusaaminen, mielikuvitus sekä mediamaailma ja sen valta, kertoo näytelmän ohjaaja ja dramatisoija Aino Kivi.

Aino Kivi on 26-vuotias lupaava ohjaaja, jonka Kajaanin Kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola houkutteli Kajaaniin ohjaamaan. Esitys on Kiven lopputyö Teatterikorkeakouluun.

- Olen kuullut paljon hyvää Ainosta. Nuoresta iästään huolimatta hän on lahjakas, mielikuvituksellinen ja leikkimielinen ohjaaja, kertoo Jaakkola

Ohjaaja Kivi sai vaikuttaa Kajaanin kaupunginteatterin uusimman perhenäytelmän valintaan. Miko Jaakkola pyysi häntä valitsemaan sellaisen koko perheen tekstin, joka on ollut Kivelle lapsuudessa kaikkein tärkein. Jaakkolan mielestä Ainakin miljoona sinistä kissaa on Kaarina Helakisan parhaimmistoa.

Vanhemmilla on vastuu nähdä

Kiusaaminen ja eritoten koulukiusaaminen jättää usein pysyvät jäljet. Näytelmän pääosaa, 11-vuotiasta Samuelia, esittävän Iida-Maaria Lindstedtin mielestä on tärkeää nostaa esille vanhempien vastuu lasten näkemisessä.

- Minusta on ihanaa olla siinä rintamassa, joka puhuu ja on kiusaamisesta huolissaan. Esityksessä Samuel Tuulen vanhemmat ovat hyviä ihmisiä, mutta ohittavat lapsen omien kiireidensä ja asioidensa takia, sanoo Lindstedt.

Näytelmän opetuksena ja tärkeimpänä viestinä pääosan esittäjä Lindstedt ja ohjaaja Kivi pitävät kuitenkin unelmia.

- Pidä unelmistasi huolta, kiteyttää Iida-Maaria Lindstedt.

Vuonna 1978 kirjoitettua kirjaa on hieman päivitetty nykyaikaan median osalta, näytelmässä nimittäin käytetään videoita tarinankerronnassa.

- Pohdimme tätä ennakkosuunnittelujaksolla ja totesimme, että nykymaailmassa TV ja internet muodostavat mediamaailman. Kirjassa kaupallisuus on lehti-ilmoituksissa, sanoo Kivi.

Näytelmän ensi-ilta on Kajaanin Teatteritalon näyttämöllä 28.1.2012. Suositusikäraja on 7 vuotta.

Lähteet: YLE Kainuu / Hanne Kinnunen

Lue seuraavaksi