Energiapihit ikkunat katkaisivat kännykkäyhteydet

Energiaa säästävät selektiivi-ikkunat estävät matkapuhelinyhteyksiä. Esimerkiksi Espoon Painiityssä asukkaat ovat jo yli puolen vuoden ajan kärsineet huonoista yhteyksistä.

Teksti-TV Helsinki
energiapihit ikkunat kuuluvuusongelmat kännykkä kuuluvuus puhelin
Parveke on ainoa paikka, missä Heidi Rautionmaan puhelut eivät katkea.

Kotonaan työskentelevän Heidi Rautionmaan puhelin soi. Hän pyytää soittajaa odottamaan hetken ja siirtyy parvekkeelle. Tällä kertaa puhelu ei onneksi katkea matkalla. Rautionmaa muutti uuteen taloon elokuussa, jonka jälkeen hän on ollut enemmän tai vähemmän puhelinmotissa.

- Parvekkeesta on tullut toimistoni. Muualla en voi olla varma siitä, säilyykö yhteys. Operaattorin vaihtokaan ei auttanut asiaa. Tyttärelläni ei myöskään toimi puhelin, joten kyse ei ole puhelinmallista, vaan yhteyksistä. Osa naapureistakin valittaa samasta asiasta.

Lämpö pysyy sisällä, radiosignaalit ulkona

Painiitty sijaitsee aivan Espoon ja Helsingin rajalla. Lähin kännykkämasto on vain 500 metrin päässä, joten kuuluvuutta pitäisi olla riittämiin. Ongelman ydin löytyy energiapihiksi rakennetun talon ikkunoista.

Moninkertaisissa selektiivi-ikkunoissa on läpinäkyvä metalli- tai metallioksidipinnoite, joka estää lämpöenergian karkaamisen ulos. Ikävä kyllä metalli torjuu samalla kännykkäsignaaleja.

- Kuin näitä ongelmia on meille ilmoitettu, selviää syyksi aina se, että kyseessä on joko matalaenergiatalo tai vanha talo, jossa on juuri tehty ikkunaremontti, Elisan osastopäällikkö Jouni Pekonen selvittää.

Vastuu hukassa

Haja-asutusalueilla puheluiden kuuluvuus on turvattu yleispalveluvelvoitteella. Viestintäviraston nimeämän operaattorin pitää vastata siitä, että matkapuhelinliittymä kuuluu rakennuksen sisätiloissa. Pääkaupunkiseudulla velvoitetta ei ole, vaan operaattorien välisen kilpailun uskotaan hoitavan jokaiselle toimivat yhteydet.

- Matalaenergiatalot ovat kuin Faradayn häkkejä, tämä ongelma on tiedossamme. Aiomme selvittää asiaa, mutta tällä hetkellä ei ole olemassa asiaa koskevia säädöksiä. En osaa suoralta kädeltä sanoa, kenen on vastuu – rakennuttajan vai operaattorin, viestintäneuvos Antti Kohtala Liikenne- ja viestintäministeriöstä toteaa.

Rautionmaata sapettaa eniten se, että kuuluvuusongelmien korjausaikataulusta ei ole tiedotettu asukkaille. Operaattorit eivät myöskään ole tarjonneet hyvityksiä huonoista yhteyksistä. Ajatuksissa on ollut muutto muualle.

- Talomme on kaiken lisäksi senioritalo. Onneksi kenenkään hätäpuhelut eivät tietääkseni ole vielä katkenneet. Ja oli sitten seniori tai ei, niin kyllä kansalaisen täytyy Suomessa voida soittaa puhelimella.

Ratkaisu ikkunalasien kehittelyssä

Helmikuussa Rautionmaan kännykkäpuheluiden pitäisi onnistua sisätiloissa. Elisa pystyttää viereisen talon katolle uuden tukiaseman. Pekosen mukaan on epäselvää, kuinka laaja ongelma on.

- Olemme keskustelleet muiden operaattoreiden kanssa siitä, voisimmeko tavata rakennuttajia ja miettiä ratkaisua. Löytyisikö esimerkiksi jotain uutta teknologiaa, jolla selektiivi-ikkunat voisi rakentaa enemmän signaaleja läpipäästäviksi, Pekonen pohtii.