Ihminen varaa sähköä

Tukka leijuu pään ympärillä kuin sädekehä, kaulaliinan kietominen saa aikaan kuuluvan rätinän ja toisen ihmisen koskettaminen johtaa pieneen, mutta tuntuvaan sähköiskuun. Ihmiseen saattaa kertyä voimakas staattinen sähkövaraus, mutta sitä voi myös purkaa.

sähkövammat
Kuvassa käsi tarttumassa ovenkahvaan.
YLE / Kia-Frega Prepula

Se on kissansilityssähköä. Näin sähköalan lehtori Hannu Aaltonen luonnehtii naurahtaen ihmisiin kertyvää staattista sähkövarausta.

- Kun silittää kissaa ja sen jälkeen koskettaa sormella sen nenää, näkyy pieni välähdys ja kuuluu napsahdus. Sähköisku on staattista sähköä ja syntyy hankauksesta, hän kertoo.

Samalla tavalla staattista sähköä saa aikaan esimerkiksi keinokuituvaatteiden käyttäminen. Jos keinokuituun pukeutunut ihminen esimerkiksi istahtaa auton keinokuituiselle istuimelle ja vielä liikahteleekin hieman, syntyy hankaussähköä.

Kun autosta astuu ulos ja tarttuu paljain käsin oveen sulkeakseen sen, sähkö purkautuu rätisten.

- Sähköiskun voi saada mistä tahansa. Kaksi ihmistäkin voi saada tällin toisistaan. Kun yksi on hankautunut tietynlaiseen varaukseen ja toisessa ihmisessä on varaus on suurempi, tulee sähköisku, Hannu Aaltonen Koulutuskeskus Salpauksesta sanoo.

Hankaussähkö on vaaratonta

Joidenkin väitteiden mukaan myös ihmisen kehon kemiallinen koostumus voi herkistää sähköiskuille.

- Jos ajatellaan poikkitieteellisesti, joidenkin mukaan kehon suolat vaikuttavat. Uskon kuitenkin, että vaatetus on ratkaiseva tekijä.

Sähköalan oppilaitoksessa esimerkiksi tietokoneluokkien lattiamateriaalit on valittu siten, että ne johtavat sähköä. Staattinen sähkö saattaa nimittäin tuhota huippuelektroniikkaa kuten kännyköiden piirikortteja.

Tavallisessa arkielämässä hankaussähkö on vaaratonta.

- Olemme poikien kanssa leikkineet koululla niin, että hankaamme sähköä villapaidoista. Olemme saaneet aikaan viiden millin kipinöitä eli viisi tuhatta volttia. Ihmisestäkin voi periaatteessa tulla tuhansia voltteja staattista sähköä, mutta se on napsahtavaa ja vaaratonta.

Märät kengät auttavat

Kipinät lentelevät ja rätinää kuuluu varsinkin talvella. Syynä on kuiva ilma, runsas hankaussähkö ja keinokuituvaatteet, Hannu Aaltonen arvioi.

- Kesällä ollaan puuvillaisissa farkuissa ja tennareissa, jotka johtavat sähköä. Maadoitus on parempi ja staattinen sähkö purkautuu enemmän.

Hannu Aaltosen mukaan paras konsti välttyä jatkuvilta sähköiskuilta on vaihtaa keinokuituvaatteet ja muovikengät toisenlaisiin.

- Parhaat ovat perinteiset, vähän kosteat nahkakengät. Märät kengät ja sukat auttavat jo paljon, Aaltonen naurahtaa.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Lumme