1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Perämeri

Kemin Lumilinna nousee ennätysnopeasti

Kemiin rakentuva Lumilinna valmistuu kuin valmistuukin avajaisviikonloppuun mennessä. Tämän talven linna nousee 21 päivässä, kun aikaisempi ennätys oli 24 päivää. Laadusta ei silti tingitä eikä kävijä kompuroi sähköjohdoissa, luvataan tekijätiimistä.

Teksti-TV Perämeri
Korkeatasoisista lumi- ja jääveistoksista vastaa Frostiart-niminen yhdeksän hengen ryhmä.YLE / Kati SIponmaa

Kemin Lumilinnassa rakennustyöt päästiin aloittamaan tänä talvena vasta 21 päivää ennen avajaisia. Tahti on ollut hurja, mutta rakentamispuolesta vastaava työnjohtaja Taavi Heikkilä naurahtaa, ettei ole tämän projektin vuoksi yöuniaan menettänyt.

Niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin tekijöillä alkaa olla lähemmäs kymmenen vuoden kokemus lumilinnarakentamisessa.

- Vuosien saatossa on opittu tuntemaan toisten työtavat. Rakentajaporukka tekee karkeat leikkaukset, sitten veistoporukka viimeistelee ja lopuksi sähköistäjät valaisevat sen, selventää Taavi Heikkilä yhteistyötä.

Jää vaihtui lumeen

Tiukka aikataulu on pakottanut luoviin ratkaisuihin rakentamisen aikana. Esimerkiksi heikko jäätilanne sai veistoryhmän vaihtamaan materiaalin lumeen.

- Jää oli yllätys, kun se ei ollut viime vuoden kaltaista eli todella hyvää, joten olemme päätyneet käyttämään enemmän lunta. Olemme huomanneet, että jossain kohdissa se toimii jopa paremmin kuin jää, kertoo Frostiartin työnjohtaja Jukka Lakela.

Jäätä jouduttiiinkin hakemaan Enontekiöltä asti, sillä Kemin edustalta ei merestä voinut nostaa tavalliseen tapaan rakennusmateriaalia.

Avajaiset suurta urheilujuhlaa

Neljä päivää ennen avajaisia Lumilinnasta puuttui vielä urheiluteemaisen linnan vetonaulaksi uumoiltu, aiempaa pidempi tuubi-liukumäki ja muutama hotellihuonekin oli valmistumatta.

- Täytyy toivoa, ettei rakentamiseen tule mitään vastustuksia enää, mutta nyt vaikuttaa hyvältä keli ja fiiliskin, kuvailee Heikkilä.

Järjetyksessään 17. Lumilinna avataan lauantaina 28.1. Olympialaisessa hengessä toteutettavat avajaiset kruunaa Sakari Kuosmasen kajauttama Finlandia.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi