1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Keski-Suomi

Voittamattomat astuu pienelle näyttämölle

Jyväskylän kaupunginteatterissa nähdään torstai-iltana mielenkiintoinen kantaesitys. Taidekorkeakoulujen ja teatterin yhteistyönä pienelle näyttämölle marssitetaan Voittamattomat. Kyseessä on kolme pienoisnäytelmää, joiden kirjoittajat ja ohjaajat ovat teatteriopiskelijoita.

Teksti-TV Keski-Suomi
Kaupunginteatterin näyttelijä Hannu Lintukoski muuttuu Voittamattomissa ternimaitokeisariksi.
YLE Keski-Suomi/Jani Ilola

Jyväskylän kaupunginteatterissa saa tänään kantaesityksensä kolmesta pienoisnäytelmästä koostuva Voittamattomat. Esitys on valmistunut yhteistyössä taidekorkeakoulujen kanssa.

Näyttelijät ovat kaupunginteatterin vakituista väkeä, mutta itse näytelmät sekä niiden ohjaus, dramaturgia, lavastus sekä valo- ja äänisuunnittelu on opiskelijoiden käsialaa.

Näytelmät ovat Jussi Moilan kirjoittama ja Sini Pesosen ohjaama Girls Just Wanna Have Fun, Sakari Hokkasen kirjoittama ja ohjaama Ternimaitokeisari sekä Juhana von Baghin kirjoittama ja ohjaama Tyhjyys. Näistä Ternimaitokeisari "perustuu tositapahtumiin", sillä lähtökohtana on veneonnettomuudessa kuolleen liikemiehen Petteri Jussilan elämä.

Näytelmiä yhdistää teatterin mukaan muutenkin se, että ne ovat kiinni tässä ajassa. Jyväskylän kaupunginteatterin johtaja Kari Arffman kiitteleekin oppilaitosyhteistyötä siitä, että se antaa teatterille uutta näkemystä siitä, minkälaista teatteriesitystä tällä hetkellä ja tässä ajassa pitäisi tehdä.

Yhteistyötä Teatterikorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun kanssa aiotaan jatkaa muistakin syistä, sanoo teatterinjohtaja Kari Arffman:

- Se tuo paljon uusia kontakteja, hyvät suhteet sinne koulun suuntaan - tämä on ikään kuin jonkinlainen rekrytointiprosessi.

Arffman muistuttaa, että yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia - myös opiskelijoita:

- Se madaltaa näiden opiskelijoiden kynnystä tulla tällaiseen laitokseen. He tottuvat myös tekemään työtä isomman työyhteisön sääntöjen mukaan, koska täällä täytyy ottaa muitakin asioita huomioon, kuin vain se yksi näytelmä, mitä ollaan rakentamassa.

Jyväskylän kaupunginteatteri ei ole ensimmäistä kertaa rakentamassa näytelmiä opiskelijavetoisesti. Edellisen kerran vastaavanlaista työtä tehtiin vuonna 2009.

Voittamattomat ei ole koko perheen näytelmä, sillä kolmen esityksen sarjaa ei suositella alle 16-vuotiaille.

Lue seuraavaksi