1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sijaisvanhemmuus

Nuorelle on hankala löytää sijaisperhettä

Sijaisperheen löytäminen omasta kodistaan pois joutuvalle nuorelle on haastavaa, koska nuorten ongelmat ovat usein moninaisia. Toisaalta sijaisperhe ei aina ole paras paikka tukemaan nuoren kasvua, vaikka uusi lastensuojelulaki velvoittaakin sijoittamaan lapset ensisijaisesti perhehoitoon.

Sijaisvanhemmuus
Nuori loikoo sohvalla lukien aikakausilehteä
Onni Aaltonen / Yle

Tampereen seudulla jo yli puolet sijaishoitoa tarvitsevista lapsista päätyy perhehoitoon. Sijaisperheen löytyminen nuorelle on haastavaa, kertoo kaupungin Asiakasohjaus Luotsin päällikkö Tiia Perämaa.

- Ikäryhmässä on monenlaisia ongelmia, jotka eroavat ihan pienten lasten ongelmista. Nuorten kanssa tarvitaan toisella tavalla avarakatseisia ja kärsivällisiä aikuisia sijaisperheen tehtävää hoitamaan.

Sijaisperheen tulisi myös löytyä läheltä nuoren omaa elinpiiriä - tavallisesti kaupungista. Tällä hetkellä sijaiskodit sijaitsevat kuitenkin useimmiten maaseudulla.

- Toivoisimme tietysti, että lapset saisivat jatkaa elämistä omassa ympäristössään, olla tiiviissä vuorovaikutussuhteessa heille tärkeiden ihmisten kanssa ja käyttää niitä palveluita, joita he ovat ennekin käyttäneet, Perämaa sanoo.

Lastenkoti saattaa olla sijaisperhettä parempi vaihtoehto

Uudesta laista huolimatta sijaisperhe ei ole kaikille nuorille paras vaihtoehto. Siksi perhehoitotyön rinnalle tarvitaan erikoistuvia palveluja tarjoavia laitoksia.

Tampereen Lukonmäessä remontoidaan parhaillaan omakotitaloa, jossa mielenterveyskuntoukseen erikoistunut Sopimusvuori avaa keväällä 6-paikkaisen lastenkodin. Koti on tarkoitettu yläasteikäisille ja sitä vanhemmille, lähinnä psyykkisisesti oireileville ja psyykkisistä häiriöistä kärsiville nuorille.

- Meidän etumme sijaisperheeseen verrattuna on se, että meillä on täällä koulutettua työvoimaa ja enemmän aikuisia. Kun töitä tehdään vuoroissa, jaksaminen helpottuu ja työ on ammattimaista, lastenkodin johtaja Mikko Salmela pohtii.

Samaan aikaan kun yksityiset toimijat tekevät vahvasti tuloaan kunnan aiemmin hoitamalle toimialalle, uusia sijaisperheitä etsitään jatkuvasti, sanoo Asiakasohjaus Luotsin päällikkö Tiia Perämaa.

- Rekrytointia pitää jatkaa, jotta uudet nuoret vanhemmat saavat tietoa mahdollisuudesta ryhtyä sijaisperheeksi. Päätöstä ei tehdä hetkessä, vaan sijaisvanhemmaksi lupautumista edeltää usein pitkä prosessi.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi