1. yle.fi
  2. Uutiset

Kauhajoella kyläkouluja vähennetään rajulla kädellä

Kauhajoella on käynnissä raju kyläkoulujen alasajo. Aivan viime vuosina kaupunki on lopettanut perusopetuksen jo muutamissa kouluissa, nyt liipaisimella on neljä kyläkoulua. Kaupunkia ajaa säästöihin rahapula, minkä takia myös lakkauttamisaikataulua on jouduttu kiristämään.

Teksti-TV Pohjanmaa
Lustilan koulu
Lustilan koulussa on esikoululaiset mukaan lukien viitisenkymmentä lasta.Jarkko Heikkinen / YLE
Lustilan koulu
Rahapula ajaa kyläkoulujen lakkauttamiseen. Kuvaus ja leikkaus: Jarkko Heikkinen (kesto: 2.21)

Kauhajoen kaupunki teki päätöksen kouluverkon rajusta supistamisesta jo pari vuotta sitten. Silloin linjattiin, että vuonna 2015 Kauhajoella on jäljellä enää seitsemän alakoulua. Tämän päätöksen jälkeen on erilaisia malleja on ollut tarjolla liuta, eikä suunta ole vieläkään selvä.

Asia tulee sivistyslautakuntaan seuraavan kerran tammikuun puolivälissä. Toistaiseksi erilaisia malleja on vielä parikymmentä, mutta niitä on tarkoitus karsia. Lakkautusuhan alla ovat kuitenkin Filppulan, Lustilan, Sahankylän ja Nummijärven koulut.

- Kauhajoella on ollut tiuha kouluverkko valtakunnallisestikin ajatellen. Valitetettavasti se on raha, joka määrää aika pitkälle, perustelee kouluverkon karsimista rakennetyöryhmän puheenjohtaja Seija Pihlajaviita.

Lustilassa eletään epätietoista arkea

Kauhajoen Lustilan kyläkoulussa valmistaudutaan tähän jouluun ristiriitaisin tuntein. Takana on pitkä epätietoisuus koulun kohtalosta, sillä se on kolmen muun kyläkoulun kanssa Kauhajoen kaupungin leikkaussuunnitelmassa.

- Jokainen uutinen, joka on aina illalla noussut pintaan, niin herättää täällä voimakkaita tunteita toki, koska inhimillisiä ihmisiähän me ollaan ja tässä on kyse meidän työpaikasta, kertoo koulunjohtaja Tiina Ilomäki.

- No ei se oman kylän kohalta miltään kivalta kuulosta, jotta toimiva koulu ja se yritetähän pistää kiinni, ja kun lapsistakaan ei ole pulaa kylällä. Pahaltahan se tuntuu, kertoo puolestaan Lustilan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mika Kytöharju.

Kytöharju on käynyt itse aikoinaan Lustilan kyläkoulua. Hänellä on kolme lasta, joista ensimmäinen aloittaisi Lustilassa kahden vuoden päästä. Vanhemmat kokevat, että kaupunki ei ole heitä kuullut, eikä vastannut kysymyksiin.

- Päättäjät on laskenu, että säästöjä siitä (koulun lakkauttamisesta) tulee, mutta kuljetuskustannuksethan tästä lisääntyy, jotta mistä se säästö sitte koostuu, sitä haluaa tietää moni vanhempi, Kytöharju kysyy.

Kauhajoki pakkosäästöjen edessä

Rakennetyöryhmän laskelmissa säästöjä kertyy etenkin henkilöstön vähentämisestä eläköitymisten ja määräaikaisten sopimusten loppumisen myötä. Lisäksi seinät maksavat.

- Kun otetaan huomioon nämä henkilöstökysymykset ja tiloihin liittyvät kysymykset, niin semmosella parinkymmenen vuoden tähtäimellä kysymys on 10-12 miljoonan euron säästöistä, että semmonen miljoona euroa vuodessa, vähän vajaa. - Kun nämä kaikki kyläkoulut, mitä on suunniteltu, lakkautetaan? - Niin, rakennetyöryhmän puheenjohtaja Seija Pihlajaviita toteaa.

Rahapulan lisäksi lakkauttamislistaa perustellaan kyläkoulujen pienillä oppilasmäärillä. Lustilan koulussa esikoululaiset mukaan lukien lapsia on vajaat 50. Kaupunki kuitenkin haluaa isompia yksiköitä.

Moni vanhempi on ihmetellyt myös sitä, että koulujen lakkauttamisaikataulua on joudutettu. Esimerkiksi Lustilan kyläkoulu lakkaisi jo vuonna 2013, jos suunnitelma menee läpi. Aikaistamista perustellaan kaupungin heikentyneellä taloustilanteella.

- Totta on, että siitä, kun nämä päätökset on tehty, niin siitä kaupungin taloudellinen tilanne on heikentynyt ihan selvästi. Me kuitenkin toivotaan, että pystyttäis pitämään päätöksenteko täällä kaupungissa, että kukaan muu ei tule tänne kriisikuntaa hoitamaan, jolloin ne päätökset tekee joku muu, Pihlajaviita sanoo.

Päätöksiä koulujen lakkauttamisesta saadaan odottaa tammikuuhun, sillä Kauhajoellakin rauhoitutaan nyt joulun odotukseen.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Heidi-Maria Harju

Lue seuraavaksi