Talitintti tai tyystin tuntematon - pihabongaajalle kelpaa

Tuhannet suomalaiset kerääntyvät viikonloppuna tarkkailemaan lintulautojen vierailijoita. Lauantain ja sunnuntain kestävä Pihabongaus on maan suurimpia luontoharrastustapahtumia, johon voi osallistua kuka tahansa ilman erityisosaamista.

Kotimaa
Pakkasta pelkäämätön talitiainen juhlistaa Suomen itsenäisyyspäivää
Tuomo Häkkinen

Kuluva talvi poikkeaa kahdesta aiemmasta siten, että alkutalvi oli leuto ja totisia talvisäitä on koettu etelässä vasta muutaman viikon verran. Lajibongaukset saattavat siksi hieman poiketa edellisvuosista.

- Toinen mielenkiintoinen seikka on se, miten menee viherpeipoilla, jonka kantaa loinen on kurittanut muutamana talvena. On kuultu että viherpeippoja on kovin niukasti taas, BirLife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoo.

BirdLife Suomi järjestää seitsemännen kerran Pihabongaus-tapahtuman.

Helsingin seudulla ilmoitettiin viime talvena bongauksia kaikkiaan 1 340 pihalta.

- Talitiainen on kaikkein tavallisin, mitä pihoilla nähdään. Sinitiainen, harakka, keltasirkku, viherpeippo ja pikkuvarpunen löytyvät hyvin monelta pihalta ja ne ovat levinneet koko eteläisimpään Suomeen, Södersved sanoo.

Pihabongauksessa kerättävistä havainnoista tärkeimpiä ovat tiedot tavallisimmista lajeista. Näin seurataan, miten talvilajisto muuttuu vuodesta toiseen.

Lähteet: YLE Helsinki