1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Helsinki

Helsinkiläispoliitikot ehdottavat romanikerjäläisille leiriytymispaikkaa

Helsinkiläisvaltuutetut esittävät väliaikaisen leiriytymispaikan järjestämistä romanikerjäläisille. Virallisen leiriytymispaikan hyöty olisi muun muassa se, että romaneiden lapset tavoitettaisiin paremmin.

Kuva: Yle

Suomeen saapuneet Bulgarian ja Romanian romanit pääsivät terveydenhuollon piiriin, kun Helsinkiin perustettiin niin sanottu paperittomien klinikka viime keväänä.

Majoituksen osalta käytäntö on toinen. Romanien väliaikaiset leiripaikat on purettu järjestelmällisesti ja kaupungin virallisen näkemyksen mukaan ainoa paikka, minne romanit voivat leiriytyä, on Rastilan leirintäalue. Käytännössä romanit etsivät leiripaikat muualta.

"Kaupunki ei voi sulkea silmiään"

Yhdeksän kaupunginvaltuutettua on tehnyt aloitteen osan aikaa vuodesta toimivan leiriytymispaikan järjestämisestä. He perustelevat aloitettaan Euroopan neuvoston suosituksella romanivastaisuuden ja romanien syrjinnän torjumiseksi. Suosituksessa kehotetaan eurooppalaisia valtioita varmistamaan leiriytymisalueiden riittävyys niin sanotulle liikkuvalle väestölle.

- Se, että käsketään mennä Rastilan leirintäalueelle, on yksi ratkaisu, mutta silloin nämä ihmiset jätetään oman onnensa nojaan. Kaupunki ei voi sulkea silmiään siltä, että on olemassa ihmisiä, jotka liikkuvat ja majoittuvat minne milloinkin. On Itä-Euroopan romaneja mutta myös muita liikkuvia ryhmiä, valtuutettu Kimmo Helistö (vihr.) toteaa.

Romanien lapset esiin

Alue olisi maksullinen ja siellä olisi peseytymismahdollisuudet parakeissa tai konteissa. Paikka olisi auki vain osan vuodesta, sillä Helistön mukaan "keskeinen joukko" leiriytymispaikan tarvitsijoista ei kuitenkaan ole Suomessa talvipakkasilla.

- Joku jättömaan kaltainen paikka olisi hyvä esimerkiksi Kalasataman alueella. Emme ole perustamassa mitään slummia mutta emme myöskään matkailukohdetta.

Helistön mielestä on oleellista, että romanit olisivat muun muassa sosiaalitoimen tavoitettavissa.

- Emme me voi hyväksyä sitä, että meillä on täällä jossain jemmassa lapsia. Jos leiriytymisalueella olisi lapsia, voisimme miettiä, mitä he tarvitsevat. Laitammeko heille pystyyn esimerkiksi koulun, Helistö sanoo.