1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Merimuseo pääsemässä vähällä yt-neuvotteluissa

Museoviraston säästöt eivät tule kohdistumaan merkittävällä tavalla Suomen merimuseoon, uskoo Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet. Myös koko Museoviraston ennakoitu 60 ihmisen irtisanomistarve on jäämässä pienemmäksi, koska säästöjä on löytynyt muualta.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Kotkassa Suomen merimuseoon on jo kohdennettu säästöjä. Tilapäisen henkilökunnan käyttöä karsitaan pitämällä museon alukset Tarmo ja majakkalaiva Kemi ensi kesänä suljettuina. Lisäksi vuoden alusta merimuseon johtajaksi nimitetyn Tiina Mertasen edellinen intendentin virka merimuseossa lakkautetaan.

Lipputuloja tullaan menettämään

Tarmolla on viime vuosina vieraillut reilut 10 000 ihmistä kesässä. Merimuseon johtajan Tiina Mertalan mukaan Tarmon sulkemisella menetetään merkittävä määrä lipputuloja. Aikuisten pääsylippu Tarmolle on maksanut kaksi euroa. Majakkalaiva Kemiä on puolestaan kunnostettu vuosia ja se piti saada Merimuseon suunnitelmien mukaan auki yleisölle 2010 tai viimeistään vuonna 2011.

Merimuseo etsii nyt yksityistä rahoittajaa projektin viemiseksi loppuun. Merimuseon johtajan Tiina Mertasen mukaan Kemin kunnostukseen on jo laitettu satoja tuhansia euroja. Jäljellä olevat työt maksaisivat Mertalan mukaan 50 000 - 100 000 euroa. Majakkalaiva Kemi tuotiin Helsingistä Kotkaan muutama vuosi sitten.

Kansallismuseolla kovat säästötarpeet

Kansallismuseon ylijohtaja Helena Edgrenin mukaan pelkästään Suomen kansallismuseon on löydettävä tänä vuonna yli miljoonan euron säästöt.

Museoviraston yt-neuvotteluiden viimeinen päivä on ensi maanantaina.