1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eemeli Salomäki

Eemeli Salomäki jahtaa tuloksia tanakammilla seipäillä

Seiväshyppääjä Eemeli Salomäki ei ole tyytyväinen alkuvuoden saavutuksiinsa. Kunto on kohdallaan, mutta kaari nousee lakikorkeuteen vasta pudonneen riman jälkeen. Tukevammalla pelivälineellä Salomäki aikoo kuitenkin nousta vireensä mukaiselle tasolle, jolla pitäisi myös Lontoon lippu irrota.

Eemeli Salomäki
Eemeli Salomäki
YLE / Jouni Koutonen

Kupittaan urheiluhallissa, Turussa lauantaina käytävään Malja-Sprint -kilpailuun valmistautuva Eemeli Salomäki on ollut viime aikoina turhautunut mies.

Kuortaneen loppiaiskisoista voitto heltisi tuloksella 530, mikä ei tyydytä alkuunkaan, ja Pajulahden talviseinäskarnevaaleilla sekä viime viikonvaihteen Göteborgin kisoissa tulokset jäivät kokonaan tekemättä.

– Todella pettynyt olen kauden alkuun, paljon enemmän olen lähtenyt hakemaan! Tavoitteena on hypätä hallikaudella olympialaisten A-raja 572, ja tuommoiset 530 ja ilman tulosta jäämiset eivät todellakaan kannusta siihen. Ollaan todella paljon perässä asetettua tuloksellista aikataulua, mutta kaikki muu on kyllä saatu ihan kohdalleen, jopa etuajassa, miettii Salomäki.

Loppuvuodesta Etelä-Afrikassa pidetty EM-valmennusleiri on trimmannut Someron Esan edustajan hyvään kuosiin, mutta hyppy on tökännyt liian lepsuun seipääseen.

– Kun ominaisuudet ja voima ovat kehittyneet, on kilpailuseipään valitseminen hieman vaikeata. Esimerkiksi Göteborgin kilpailussa aloitin korkeudesta 520 sellaisella seipäällä, jolla kesällä pääsin 560. Nyt seiväs ei riittänyt enää, vaan lakikorkeus nousi vasta riman jälkeen tarvittaviin korkeuksiin. Pitää nyt Turussa varmaan ottaa sellaisia seipäitä käyttöön, joilla en ole ikinä aikaisemmin hypännyt, ja se tietää aina hyvää tuloksen kannalta. Painoa ei tullut kuin kilo lisää, mikä johtuu parrasta ja viiksistä, virnuilee nuori mies.

Kilin kerinnästä jyhkeämpiin tappeihin

Testit ovat kertoneet, että nopeutta on tullut lisää, ja lähestymistä kuopallekin on saatu säädettyä nappiin.

– Enää se ei ole sellaista arkaa... miten sen nyt sanoisi kauniisti... arkaa kilin keritsemistä, vaan rähinällä tulee, lähtö on paljon aggressiivisempi ja voimakkaampi, niin pitää saada isompi seiväs käyttöön vaan!

Isä Petri Salomäki komppaa poikansa puheita.

– Loppujuoksu on tullut niin paljon voimakkaammaksi, että seipäät menee vaan auttamattomasti löysäksi! Lauantaina täytyy täällä ottaa jyhkeät tapit käteen ja hypätä korkealta! Sehän kertoo sitä vaan, että eteenpäin on menty, puhkuu vanhempi Salomäki intoa.

Vaikka Kupittaan kisasta odotetaan kovatasoista, voi hienosäätöä tehdä rennomalla mielellä, kun kysymys ei ole merkittävästä arvokisasta.

– Ihmisen luonne on, että haluaa vähän varmistellen tehdä eikä uhkarohkeasti lähteä vetämään. Pitäisi saada se aloituseiväs tarpeeksi isoksi, ja se vaatii harjoitushyppyjä pari enemmän kuin normaalisti. Pitää vaan rohkeasti valita seiväs, jolla tulee tulos, psyykkaa Eemeli Salomäki itseään.

Salomäen ohella Kupittaan urheiluhallissa nähdään mm. Jere Bergius, Vesa Rantanen, Mikael Westö, Jarno Kivioja sekä liki parin vuoden hyppytauon pitänyt Matti Mononen.

Oheisessa haastatteluaudiossa Eemeli Salomäki kertoo Helsingin EM- ja Lontoon olympia-veikkauksistaan, loppuvuoden valmennusleirikokemuksiaan Etelä-Afrikasta sekä siitä, kuinka Joulupukki saa lahjaseipäät mahtumaan kuusen alle.

Lähteet: YLE Turku / Jouni Koutonen

Lue seuraavaksi