1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Farssi (Teatteri)

Sumu laskeutuu Upseerinkadulla

Oulun Työväen Näyttämö on profiloitumassa perinteisen brittiläisen jännityksen tuottajaksi. Farssiteatterina tunnetun OTN:n näyttämölle tammikuun lopulla ensi-iltaan tuleva Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut on jo viides jännitysnäytelmä.

Kuva: YLE

Upseerinkadulla Oulun Intiössä sijaitseva Oulun Työväen Näyttämö on profiloitumassa perinteisen brittiläisen jännityksen tuottajaksi. Vuosi sitten näyttämöllä esitettiin Susan Hillin kauhuromaanin The Woman in Black perustuva näytelmä Mustapukuinen nainen. Tuolloin näytelmän tarina sijoittui sumuisille Englannin nummille.

Nyt ollaan yksinäisellä saarella Devonin rannikolla. Kyseessä on yksi Agatha Christien ylistetyimpiä teoksia Eikä yksikään pelastunut. Näytelmä tunnetaan myös nimellä Kymmenen pientä neekeripoikaa. Dekkarin ohjaa Oulun Työväen Näyttämölle Antti Kairakari.

- Tässä on herkullisia rooleja. Se on harrastajateatterissa tärkeä juttu. Tässä on ihanan mielenkiintoinen ja jännittävä dekkarikuvio, kuka sen teki -kuvio. Ja ihan koskettava teema, ihan inhimillisesti, Kairakari sanoo.

Jo viides dekkari

Aiemmin teatterin lavalla on nähty jännityksen klassikot Kaasuvalo, Hiirenloukku, 39 askelta ja viimeisimpänä Mustapukuinen nainen. Farssiteatterina tunnettu Työväen Näyttämö on nyt selkeästi profiloitumassa myös brittiläisen jännityksen tuottajaksi.

Näytelmiä voidaan katsoa monella tapaa, sanoo viidenteen jännitysnäytelmäänsä paneutuva ohjaaja Antti Kairakari.

- Niin kuin kirjallisuudessakin dekkarit eivät pelkästään ole rosvo- ja poliisileikkiä vaan niissä on myös toinen taso. Ja brittiläiset kirjailijat ovat sattumalta sitten käsitelleet näitä aiheita niin mielenkiintoisesti, että ne toimivat meilläkin.

Sumu laskeutuu ja jännitys tihenee

Yksinäisellä saarella Devonin rannikolla alkaa merkillinen tapahtumaketju, kun kahdeksan henkilöä saapuu viettämään lomaa herra ja rouva Owenin kutsumina. Perille saavuttaessa paikalla odottaa kuitenkin vain palvelusväki, Rogersin pariskunta.

Kartanon seinältä löytyy vanha lastenloru, jossa kymmenen neekeripoikaa saa surmansa yksi kerrallaan. Loru toimii lähtölaukauksena salaperäisille kuolemille, joita saarella alkaa heti tapahtua. Piiri pienenee ja väki vähenee samalla, kun takan päällä olevat posliiniset ihmishahmot katoavat jäljettömiin. Keneen voi lopulta luottaa ja minkälaisia pimeitä salaisuuksia kukin vieras kantaa mukanaan?