Luonnon oma kaloriton makeutusaine haastaa aspartaamin

Steviakasvin lehtiuutteesta valmistetun makeutusaineen myynti sallittiin Suomessa joulukuussa 2011. Eviran ylitarkastaja pitää mahdollisena, että täysin kaloriton stevioglykosidi voi hyvinkin nousta Suomessa suureen suosioon.

terveys
Steviaa löytyy kaupan hyllyiltä eri muodoissa.
Steviaa löytyy kaupan hyllyiltä eri muodoissa.YLE / Sari Toivonen

Steviakasvi kasvaa Paraguaissa ja sen lehtiuutteesta valmistettavaa stevioliglykosidia käytetään nyt makeutusaineena myös Suomessa.

- Olen käyttänyt tätä "steviaa" jo neljä vuotta. Aiemmin sitä piti ostaa niin sanotusti tiskin alta. Vuosien aikana paino on muun muassa pudonnut useita kiloja. Olen muutenkin karppaaja ja tämä makeutusaine sopii ruokavaliooni, kertoo yksi Etelä-Karjalan Radion kuuntelija.

Ensimmäinen kaloriton luonnon makeutusaine

Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen selittää, että suuri kiinnostus tätä uutta makeutusainetta kohtaan johtunee sen kalorittomuudesta ja luonnollisuudesta.

- Tämä on ensimmäinen luonnon kasvista valmistettu täysin kaloriton makeutusaine. Vastaava aine on aspartaami, mutta sille ei löydy vastinetta luonnosta.

Kanninen vertaa stevioglykosidin ja steviakasvin suhdetta xylitolin ja koivun suhteeseen.

- Xylitoli on valmistettu koivusta, mutta ei sillä ole enää mitään tekemistä koivun kanssa.

Kannisen mukaan stevioglykosidin maku on hieman karvas. Sen rinnalla voidaan käyttää myös muita makeutusaineita. Keskeisimpiä käyttökohteita ovat virvoitusjuomat, jäätelö, mehujaa, hillot ja makeiset.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala