1. yle.fi
  2. Uutiset

Rajakokemus sai ihastumaan Picassoon

Anestesian erikoislääkäri Matti Kiviluodon elämä muuttui vuonna 1999, kun hänen sydämensä pysähtyi. Sen seurauksena Kiviluoto kävi läpi voimakkaan kuolemanrajakokemuksen. Hän oli koomassa tajuttomana 28 vuorokautta hengityskonehoidossa. Vuosien aikana hän on kiertänyt kertomassa ilmiöstä eri puolilla Suomea.

Kuolemanrajakokemus
Picasson maalaus Verre et pichet (Lasi ja kannu) varastettiin näyttelystä Sveitsissä vuonna 2008.
Interpol

Kiviluoto oli kliinisesti kuollut sydämenpysähdyksen aikana, mutta hänen tietoisuutensa säilyi.

- Ensin katosivat jalat, sitten kädet, keho ja lopuksi pää. Sitten astuin tyhjyyteen, jossa oli rauhallinen ja hyvä olo. Olin oman ruumiini yläpuolella ja näin valoa putken päässä. Samalla tulivat väri- ja kuulokokemukset sekä paratiisimaisemat.

Kiviluoto kuvailee näkemiään värejä hyvin eläviksi ja lämpimiksi.

- Keltainen oli ilta-auringon värinen, vihreä kuin metsä aamuauringon valossa. Äänet olivat valtavan kaunista musiikkia. Lentäviä perhosia ja hyönteisiä oli paljon. Maisema oli hyvin paratiisimainen.

Hoitajien keskustelut jäivät mieleen

Kiviluoto kertoo joutuneensa tekemään valinnan, kuten yleensä kaikki rajakokemuksen kokeneet.

- Minun kohdallani kickboxeristi kysyi, tulenko hänen mukaansa vai valitsenko äidin. Sanoin valitsevani äidin, koska minulla on vielä töitä kesken. Tämä oli ilmeisesti se taitekohta, jossa valitsin elämän.

Kiviluoto sanoo muistavansa, minkälaisia keskusteluja hoitohenkilökunta kävi, kun hän oli koomassa.

- Joskus ihmeteltiin ääneen, miksi en enää hengitä. Yritin keksiä tapaa, millä osoittaa, että olen tietoisuudessa. Se oli hyvin erikoinen kokemus.

"Hyönteisenkään päälle en voi astua"

Kiviluoto kertoo, että kuolemanrajakokemus muutti hänen suhtautumistaan elämään. Raha ja omaisuus eivät merkitse hänelle enää mitään.

- Jokainen päivä, huonokin, on hyvä ihmiselle. Minun on myös vaikea astua hyönteisen päälle, kunnioitan nykyään niin paljon elämää. Kokemus muutti myös suhtautumistani väreihin. Kauneimmat värit ovat mielestäni Picasson töissä, joita aiemmin pidin omituisina.

Kiviluoto uskoo nykyään, että kuolemassa ihminen muuttaa olomuotoa tai menee tavallaan toiseen kulttuuriin.

- Tuskin elämä loppuu kuolemaan.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi