Keppihevoset ratkovat mestaruuden esteissä

Keppihevosesteratsastuksen ensimmäinen Suomen mestaruus ratkotaan Oulussa lauantaina. Mittelöön on ilmoittautunut peräti 110 ratsukkoa. Tosiharastajat ratsastavat Oulussa läpi vuoden, oli ratsukon alla umpihanki tai urbaani baana.

keppihevoset
Sofi Sipola ratsastaa keppihevosella.
Sofi Sipola tähtää keppihevosensa kanssa ensi vuoden keppihevoskilpailuun.Timo Sipola

Keppihevosista ja ratsastajista otetaan mittaa lauantaina historian ensimmäisissä keppihevosesteratsastuskilpailussa Oulussa. Mittelössä ei ole kyse pienen piirin puuhastelusta, sillä kilpailuihin on ilmoittautunut peräti 110 osanottajaa. Esteitä kilpailussa ratsastetaan nimen omaa keppihevosilla, joissa vähimmäisvaatimuksena on keppi, jonka päässä on hevosen pää.

- Hevoset voivat olla ihan millaisia vaan. Sen saa omalla mielikuvituksen mukaiseksi tehdä. Pääasia että siinä on keppi ja pää. Hevonen voi olla vaaleanpunainen tai musta. My Little Ponyn näköinen tai aitoa muistuttava, tapahtumaa järjestävä Jonna Heikinpuro esittää.

Keppihevosten esteratsastuskilpailun järjestää Oulun seudun ammattioppilaitoksen liiketalouden yksikön opiskelijat. Idea kilpailusta syntyi kun yksikön johtaja Antti Rovamo kertoi tunnilla omien tyttäriensä mieltymyksestä keppihevosiin. Ja kuinka pienet tytöt ratsastavat ympäri kaupunkia ja talvella jopa umpihangessa.

- Toin idean esille oppitunnilla ja yksimielinen päätös oppilaiden keskuudessa oli, että tämä voisi olla tapahtuman joka sopisi kurssin kulminaatiopisteeksi, liiketalouden yksikön johtaja Antti Rovamo muistelee.

- Meillähän on kotona keppihevosia nurkat täynnä. Keppihevosiahan voi nopeasti tehtailla täyttämällä sukka ja tekemällä sukalle harjat ja silmät ja suu.

Sitten vain keppi paikalleen ja ratsastus käyntiin. Keppihevosesteratakilpailussa itse esterata muodostuu kevyistä muoviputkista rakennetuista esteistä, joihin on järjestäjien mukaan pienenkin lapsen vaikea loukata itseään. Esteiden ohella erityisen tärkeä osa kilpailua on esittelykierros, jossa harrastajat saavat esitellä oman ratsunsa ja kertoa sen luonteesta.

- Harrastajille oma keppihevonen on tärkeä. Ne on sen itse omasta mielikuvituksestaan luonut ja on tärkeä että sen saa esitellä, Jonna Heikinpuro kertoo.

Keppihevosesteratsastuksen Suomen mestaruuskilpailut ratsastetaan Oulussa lauantaina 28.1. Oulun seudun ammattiopiston tiloissa Kaukovainiolla kello 10 alkaen.

Lähteet: YLE Oulu