Lola palasi missikisoihin

Lola Wallinkoski juontaa sunnuntain Miss Suomi -kisat. Kokemuksen puolesta hän onkin oikea ihminen hommaan. Hän on menestynyt kauneuskilpailija ja tottunut tv-esiintyjä.

Lola Wallinkoski. Kuva: YLE / Sannimari Lehtilä

Lola Wallinkoski sanoo, että vähän yllättäen hän ei ole ihmeemmin joutunut muistojen valtaan missikilpailun juontajan roolissa.

- Nämä ovat uudet kisat ja uudet kilpailijat. Kyllä sitä katsoo ulkopuolisena ja tämänhetkisen työn näkökulmasta.

Yhteistä omaisuutta

Lola valittiin Miss Suomeksi vuonna 1996. Kruunajaisia seurasi edustaminen Miss Universum ja Miss Skandinavia -kilpailuissa.

Las Vegasin Miss Universumien jälkeen Lola oli haastateltavana Ajankohtaisessa Kakkosessa, jossa puheeksi tuli esiin noussut kritiikki, joka koski Lolan reisien mittoja.

Lolaa naurattaa, kun hän katsoo nuoren Miss Universum -kolmosen haastattelua Yle Areenassa. Hän on edelleen sitä mieltä, että koko reisikohkaus oli älytöntä.

Missien ominaisuuksien räävitönkin ruotiminen oli Lolan mukaan maan tapa jo tuolloin. Hän sanoo pärjänneensä asian kanssa suhteellisen hyvin, vaikka negatiiviset asiat tuppaavatkin jäävän hänelle mieleen turhankin hyvin.

Isommat julkisuusmarkkinat

Lola arvelee, että missikisojen suurin muutos on, että esimerkiksi Miss Suomi ei ole enää niin ainutlaatuisen oloinen tapahtuma kuin hänen missiaikanaan, vaan nykyään kilpailijat ovat valmiiksi julkisuuteen suuntautuneita. Kilpailu voi olla vain yksi askel julkkiksen uralla.

- Harvoin nykyään missikisa myöskään näkyy iltapäivälehtien etusivun kuvassa, useimmiten kisa mainitaan yhtenä pienempänä uutisena.

Ja nykyään juttua tehdään melkein missejä enemmän missikeisari Eino Makusen edesottamuksista.

Lola purskahtaa nauruun.

- Eikka on kyllä sellainen persoona, että häneltä kyllä tarinaa tuleekin.

Lolan neuvo tulokkaille

Yksi merkittävä ero on myös netissä käytävä keskustelu ja kommentointi. Jos missien arvioiminen on ennenkin ollut pidäkkeetöntä, nykyisin se on suorastaan ruokotonta ja sitä on joka puolella.

Tässä asiassa Lolalla on neuvo kaikille uusille misseille ja muille julkisuuteen tuleville.

- Älkää menkö siihen mukaan lainkaan, älkää edes käykö katsomassa niitä keskusteluja. Siitä ei ole mitään hyötyä ja mielenrauha vain menee.