"Pakka menee sekaisin, kun rakastuu"

Pajatsalon perheen kynttiläillalliset ovat vaihtuneet lasten kylvetysvuoroihin, mutta joustolla ja pienillä huomionosoituksilla yhteiselo sujuu arjessa saumattomasti. Perheessä äitienpäivä on myös hää- ja kihlapäivä.

äitienpäivä
Pajatsalon perhe Mikkelistä.
Pajatsalon perhepotretissa äiti Jenni-Maria ja isä Antti, tyttäret Kaisla ja Pihla sekä lemmikkiwhippet Mikkelistä.Yle / Sari Selin

Pajatsalon perheen vaaleaksi rapatussa omakotitalossa vietetään kiireistä lapsiperheen arkea. Nelihenkisessä taloudessa arki saadaan rullaamaan tarkkojen aikataulujen ja rutiinien avulla.

- Meillä on aika perinteinen työnjako, ja omakotitalon huoltotöissä riittää miehellä hommia. Jenni huolehtii ruokataloudesta ja lastenhoito menee meillä varmasti fifty-fifty. Tosin itse olen sitä mieltä, että hoidan kotitöistä vähintään 70 prosenttia, tunnustaa Antti hymyillen.

- Yksivuotias Kaisla ja kohta kolmevuotias Pihla ovat eniten muuttaneet elämää seurusteluvuosista. Nyt ei esimerkiksi voi lähteä nopealla aikataululla ulkomaille, kaverin luo viikonlopuksi tai elokuviin ja syömään, miettii äitiysvapailta töihin palannut Jenni-Maria.

Tuplatreffit turkulaisten röntgenhoitajien kanssa

Nuoren parin tarina sai alkunsa äitienpäivän aattona vuonna 2007 Mikkelissä. Antti lähti hyvän ystävänsä kanssa paikalliseen ravintolaan, jossa myös turkulainen Jenni-Maria oli juhlimassa röntgenhoitajakavereidensa kanssa. Kumpikin mies löysi samalta reissulta sydämensä valitun.

- Ihastuin heti Jennin silmiin ja elämänmyönteiseen asenteeseen. Onnistunut ilta, sillä kaksi turkulaista röntgenhoitajaa saatiin Turusta rekrytoitua Mikkeliin, nauraa Antti omalle ja kaverinsa seurustelusuhteelle.

- Antti oli myös ennen ravintolaan lähtöä ilmoittanut äidilleen, että nyt hän lähtee etsimään vaimon ja äidin tuleville lapsilleen, ja niinhän siinä kävi. Äitienpäivän aattona tavattiin, seuraavan vuoden äitienpäivänä Antti kosi, ja vuoden päästä mentiinkin jo naimisiin, kertoo Jenni.

Äidin puolelta savolainen Jenni-Maria joutui myös Antin tavattuaaan pyörtämään sanansa täysin.

- Kavereilleni olin joskus sanonut, että ikinä en ota savolaista enkä ekonomia. Ja ikinä ei tule kirkkohäitä eikä farmariautoa. Niin se vaan on, että pakka menee sekaisin kun rakastuu. Nyt on kirkkohäät vietetty savolaisen ekonomin kanssa, ja pihalla on perheauto, nauraa onnellinen äiti Pihla ja Kaisla kainalossaan.

Onni on arjen hippusissa

Pajatsalot ovat omien sanojensa mukaan kumpikin voimakastahtoisia ihmisiä. Kun molemmat pyrkivät antamaan vähemmän tärkeissä asioissa periksi, asiat saadaan toimimaan ilman suurempia erimielisyyksiä.

- Suhde pysyy kunnossa päivittäisten huomionosoitusten ja välittämisen myötä. Aina ei tarvitse viettää kahdenkeskistä laatuaikaa, mutta nyt viikonlopuksi on tarkoitus laittaa isovanhemmat ja lapset yhteen, ja lähteä vaimona ja miehenä jonnekin. Tosin perheenäkin on kiva tehdä yhdessä asioita.

Onni syntyy arkisista pikkujutuista perheen kesken, uskovat vanhemmat.

- Tietysti vapaa-aikaa voisi olla enemmän, ja mielellään sitä matkustelisi ja näkisi maailmaa, purjehtisi ja tekisi kaikkea hauskaa. Mutta kyllä perusasiat ovat kuitenkin tässä ympärillä, nyökyttelee Antti vaimolle ja tyttärilleen.

- Ehkä sitten parinkymmenen vuoden päästä huolenpito loppuu, kun lapset ovat muuttaneet kotoa ja asuntolaina on maksettu. Silloin voisi lähteä vaikka sille purjehduskurssille, maalailevat Jenni-Maria ja Antti yhdessä tulevaisuuttaan.

Lähteet: Yle Etelä-Savo