Leo Lastumäki on kuollut

Näyttelijä Leo Lastumäki kuoli kotikaupungissaan Kemissä sunnuntain vastaisenä yönä 84-vuotiaana. Lastumäki oli syntynyt Limingassa vuonna 1927.

Teksti-TV Perämeri
Rakastettu näyttelijä Leo Lastumäki kuoli sunnuntain vastaisena yönä kotonaan Kemissä.YLE Perämeri

Leo Lastumäki siirtyi veturinlämmittäjästä täyspäiväiseksi näyttelijäksi vuonna 1952. Hän näytteli lukuisissa teattereissa ympäri Suomea ja Kemin kaupunginteatterissa hän oli kiinnitettynä vuosina 1957 - 61. Viimeinen vakituinen kiinnitys ennen siirtymistä vapaaksi näyttelijäksi päättyi Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 1972.

Lastumäki aloitti televisiotyöt 1964 kun esiintyi lapsille Petteri Pyörittäjänä. 1970-luvulla hän oli yksi Suomen suosituimmista komedianäyttelijöistä ja oli mukana esimerkiksi Ilkamissa Merirosvoradiossa, Älywapaassa palokunnassa, Heksassa ja Leksassa ja Ällitällissä.

Ensimmäinen elokuvarooli Leo Lastumäellä oli vuonna 1954 elokuvassa Olemme kaikki syyllisiä. Kenties parhaiten hänet kuitenkin muistetaan veijaritarina Lampaansyöjistä, jossa hän näytteli toista pääroolia Heikki Kinnusen kanssa.

Lastumäki näytteli kymmenissä elokuvissa, muun muassa useissa Uuno Turhapuroissa. Viimeinen elokuvarooli hänellä oli Koirankynnen leikkaajassa vuonna 2003.

Metsästävä Kemin kuningas

Lastumäki tunnettiin innokkaana metsästäjänä ja hän voitti myös Suomen mestaruuden skeet-ammunnassa.

Viimeiset vuotensa Leo Lastumäki asui Simossa ja Kemissä. Rakastettu näyttelijä valittiin Kemin kuninkaaksi vuonna 2003. Vielä kesällä 2008 Lastumäki ohjasi Simon kesäteatterille Joel Lehtosen Putkinotkon.

Lähteet: YLE Perämeri