1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avantouinti

Avanto vie viimeisetkin unenrippeet

Jos herääminen aamuisin tuntuu vaikealta, konstina voi olla avantouinti. Lisäksi kyytiä voivat saada nuha sekä nivelkivut.

Kalevi Juvonen jättää nivelkivut ja nuhat avantoon. Kuva: YLE / Paavo Koponen

Savonlinnan uimahallissa Pikku-Saimaassa on lämmin ja kostea ilmasto, mutta takaovelta avautuu raikas pakkasmaisema. Luminen polku johtaa laiturille ja avantoon. Yksi rohkea avantouimari kävelee kohti jäätävän kylmää pulahdusta.

- Tämä herättää varmasti, että viimeisetkin unenrippeet lähtevät, sanoo Kalevi Juvonen.

Juvonen mainitsee käyvänsä avannossa pari kolme kertaa viikossa. Hänen mukaansa nivelkivut jäävät avantoon, eikä nuha tule herkästi. Taktiikka on yksinkertainen.

- Mennään vaan, laiturilta laskeudutaan. Päätä en laita veden alle. Kädellä kastelen pään ja vähän aikaa seisoskelen siellä ja tulen pois. Virkistävä ja hyvä olo tulee, vähän kuin pistelisi iholla.

Avannosta ei juosta saunaan

Vaiheittain tapahtuva lämpötilojen muutos on keholle tärkeä. Terveydelle ei ole kannattavaa mennä avannosta suoraan saunan lämpöön.

- Vaiheittain jäähdytellään. Ensin porealtaaseen ja sitten uima-altaaseen, niin ettei suoraan mene täältä kuumaan löylyyn, koska se ei ole terveellistä, mainitsee Juvonen.

Uinninvalvoja Kalle Eronen istuu kopissaan altaiden vieressä, ja pitää tarkkaa lukua avantoon menijöistä.

- Tässä koko ajan seurataan. Meillä tässä valvomossa löytyy kaksi kameraa eli laiturille oma ja veden alle avannon portaikkoon oma, jolla pystymme valvomaan ettei sinne kukaan jää. Ja jos sattuu haavereita, niin kiire tässä on sen jälkeen, sanoo Eronen.

Vaikutukset kehossa

Sydänlääkäri, ylilääkäri Jaana Luukkosen mukaan lämpötilanvaihtelu on iso muutos elimistölle. Sydämen syke nopeutuu ja verenpaine nousee.

- Mitä suurempi lämpötilanmuutos on, niin sen merkittävämpiä nämä muutokset ovat. Sydämen kannalta on ehdottomasti parempi, että viilentyy hiukan ennen kuin menee avantoon.

Sama suositus on myös avannosta tultaessa. Järkevintä on se, ettei aiheuta elimistölle suuria lämpötilaeroja.

- Tervesydämiselle tuskin ne suuretkaan lämpötilamuutokset aiheuttavat hirveitä, mutta jos on sydänvikaa, niin silloin nämä vaihtelut eivät ole suotavia. Ihmisen täytyy itse tunnustella miltä se tuntuu. Sydänsairaalle kehottaisin olemaan varovainen tämän suhteen. En suosittelisi sitä sepelvaltimotautiselle tai ihmisille, joilla on rytmihäiriöitä, Luukkonen sanoo.

Avanto kiihdyttää pintaverenkiertoa

Mikä sitten selittää lämpimän tunteen iholla heti avantouinnin jälkeen? Avantouinnista ei ole tehty paljoakaan tutkimuksia, koska se on lähinnä suomalaisille ominainen piirre.

- Se liittyy osittain siihen, että verisuonet supistuvat kylmässä ja sitten ne laajenevat lämpimässä, ja pintaverenkierto paranee. Jonkin verran myös elimistön sympaattisen hermoston aktivoituminen lisääntyy tämän kylmän vesialtistuksen vaikutuksesta, kertoo Luukkonen.

- Kylmäaltistumista on tutkittu, esimerkiksi reumapotilaille siitä on apua. Tavallaan niihin vaikutuksiin tottuu ja elimistö alkaa sietää niitä. Dramaattiset vaikutukset vähenevät, mutta pitkäaikaisnäyttöä ei ole olemassa.

Flunssakaan ei tunnu nujertavan helposti niitä ihmisiä, jotka käyvät avannossa.

- Se voi liittyä siihen, että ihmisillä jotka harrastavat avantouintia, elämäntavat voivat olla terveellisemmät ja he hoitavat terveyttään enemmän.