Hitas toi keskituloisen kantakaupunkiin

Hitas-asunnot ovat mahdollistaneet tuhansien keskituloisten perheiden omistusasumisen kantakaupungissa tai sen liepeillä. Viime syksynä hitas-asuntoon muuttaneen helsinkiläisen mielestä naapureista ei juuri keinottelijoita löydy.

Kuva: Yle

Katja Sorvali on yksi niistä yli sadasta ihmisestä, jotka leiriytyivät kadulle useaksi yöksi saadakseen varauksen hitas-asuntoon. Jonotus kannatti. Viime syksynä hän muutti puolisoineen ja lapsineen Hermanniin.

- Ehdottomasti hitas oli ainoa mahdollisuus päästä asumaan omin ansaituin rahoin kantakaupungin alueelle. Tuossa vieressä kovan rahan asunnot ovat lähes puolet kalliimpia.

Ennen Hermanniin muuttoa Sorvali perheineen asui Kontulassa useita vuosia. Ennen sitä hän kuitenkin vietti suurimman osa aikuisiästään kantakaupungissa.

- Lähiöelämässä ei ole sinänsä mitään vikaa, olihan se meidänkin elämäämme monta vuotta. Ei ole mitenkään mahdotonta, ettenkö voisi muuttaa lähiöön uudestaankin. Mutta minua viehättää vaikkapa se, että olen lyhyen polkupyörämatkan päässä keskustasta.

Sorvali ei usko keinottelijoita olevan ainakaan heidän taloyhtiössään.

- En ole kuullut, että yhtäkään näistä 98 asunnosta olisi vuokrattu muille. Täällä on paljon lapsiperheitä. Jos jotkut käyttävät järjestelmää väärin, ei mahdollisuutta hitas-asuntoon saa viedä muilta pois.