Vihreät eivät luopuisi Hitas-asunnoista

Helsingin Vihreät tyrmää ajatuksen hitas-tuotannon lopettamisesta. Kokoomuslainen kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Lasse Männistö vaati torstaina, että koko hitas-tuotanto pitää ajaa alas.

Kuva: YLE

Lasse Männistö (kok.) ajaisi koko hitas-järjestelmän alas, sillä hänen mielestään se tarjoaa liian suuren mahdollisuuden keinottelulle. Vihreiden mielestä hitas-asumisen hyödyt ovat kuitenkin sen haittoja suuremmat.

- Pääkaupunkiseudulla tarvitaan edelleen kohtuuhintaisia asumismuotoja. Itse asiassa olen sitä mieltä, että niiden tuotantoa pitäisi pikemminkin lisätä kuin ajaa alas, toteaa Helsingin asuntolautakunnan puheenjohtaja, vihreiden Vesa Peipinen.

Hitas-asunnot monille mahdollisuus

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Ville Ylikahri muistuttaa, että hitas-asunnot ovat mahdollistaneet tuhansien keskituloisten perheiden asumisen Helsingissä.

- Kun ajatellaan, kuinka kalliita asunnot Helsingissä ovat, hyödyt ovat kuitenkin suurempia kuin haitat. Pitää yrittää löytää keinoja päästä lieveilmiöistä eroon.

Esimerkiksi vihreiden Osmo Soininvaara on aiemmin todennut, että hitas-edun tulisi kestää vain 15 vuotta, jonka jälkeen maavuokra nousisi niin korkeaksi, että se vastaisi normaalihintoja. Tällöin jälkimarkkinaongelmat poistuisivat.

- Olisin valmis poistamaan hitas-järjestelmän, jos meillä olisi joku vaihtoehto sille. Jos saisimme rakennusalalle niin paljon kilpailua, että asuntoja tuotettaisiin enemmän ja hinnat laskisivat. Tällaista ei ole näköpiirissä, joten järjestelmää pitää jatkaa, Ville Ylikahri toteaa.

Hitas-asuntojen omistajat tarkasteluun

Helsingin kaupunki aikoo tarkkailla hitas-asuntojen omistajia aiempaa tiukemmin. Hitas-yhtiöiden pitää ilmoittaa kaupungille kuun loppuun mennessä asuntojen omistajatiedot sekä ilmoittaa, mikäli rekisteriin on merkitty omistajaksi joku toinen henkilö. Omistajarekisterit on päivitetty viimeksi vuonna 2006.

Kiinteistövirastossa pohditaan myös, voitaisiinko hitas-asuntoa ostavat ihmiset haastatella ennen kauppakirjan laatimista. Haastattelun tavoite olisi selvittää, aikooko henkilö itse asua asunnossa.