Tuore hitas-omistaja tuomitsee asunnoilla tienaamisen

Asuntosijoittajat ovat Helsingissä ostaneet kaupungin tukemia hitas-asuntoja ja laittaneet ne suoraan vuokralle. Tämä kismittää muita hakijoita, sillä kohtuuhintaisista omistusasunnoista on kaupungissa jatkuvaa ylikysyntää. Helsingin kiinteistövirasto myöntää, että kyseessä on hitas-sääntöjen porsaanreikä.

Kuva: YLE

Arabianrantaan vuodenvaihteessa valmistuneesta hitas-talosta tarjotaan nyt vuokralle peräti kuutta eri asuntoa – huimilla hinnoilla. Perheineen lukuisiin hitas-arvontoihin osallistunutta Sanna Wuoriota ilmoitukset alkoivat kismittää.

- Kyllä siitä tuli semmoinen ajatus, että tämä ei voi mennä näin. Asunnot on ensisijaisesti tarkoitettu ihmisille, jotka muuttavat sinne asumaan.

Wuorio tuomitseekin jyrkästi hitas-asunnoilla keinottelun.

- Varsinkin kun on asunut samalla alueella pitkään ja tarvitsee sieltä isomman asunnon, tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta, että joku ostaa niitä ihan vain kartuttaakseen omaa pääomaansa.

Säännöt eivät kiellä vuokraamista

Myös Helsingin kiinteistöviraston asunto-osaston päällikkö Markku Leijo uskoo, että asialla ovat asuntosijoittajat.

- Kyllähän se herättää kuluttajissa kummastusta, että asuntoja laitetaan vuokralle ja niistä tulee sijoituskohteita. Se ei missään tapauksessa ole ollut tämän järjestelmän tarkoitus, mutta huomaamme myös sen että aina järjestelmät eivät toimi niiden tarkoitusten mukaan, mitä niille on asetettu.

Varsinkin arvokkailla alueilla kaupungin vuokratontilla sijaitsevien hitas-asuntojen arvioidaan olevan jopa neljänneksen muuta asuntokantaa edullisempia.

Pelkona onkin, että sijoittajat iskevät myös rakenteilla oleviin Kalasatamaan ja Jätkäsaareen. Leijo ei usko, että hitas-säännöt kieltäisivät vuokraamista tulevaisuudessakaan.

- Vuokrauskielto ei ole saanut poliittista vastakaikua. Toinen asia on sitten tämä juridinen puoli. Järjestelmän sisään ei välttämättä ole edes mahdollista laittaa tällaisia rajoituksia.

Usean Hitas-asunnon omistaminen tulevaisuudessa mahdotonta

Hitas-osakkaita edustavan yhdistyksen mukaan asunnon laillisessa vuokraamisessa ei pitäisi olla huomauttamista, sanoo puheenjohtaja Pauli Leppä-aho.

- Tämä on ihan normaalia toimintaa ja kysymyksessähän ovat aivan normaalit kovan rahan asunnot. Hitas-asunnoissahan ei ole mitään yhteiskunnan tukea.

Tuore hitas-omistaja Wuorio vaatii kuitenkin muutoksia.

- Vuokraaminen perheenjäsenille, lähiomaisille ylenevässä tai alenevassa polvessa voisi olla mahdollista, mutta ei aivan ulkopuolisille ainakaan johonkin määräaikaan asunnon ostamisen jälkeen.

Kaupunki toivoo apua jo voimaantulleesta sääntömuutoksesta, jonka mukaan vanha hitas-omistus selvitetään uuden kaupan yhteydessä.

- Käytännössä ihminen, joka ostaa uuden asunnon ei voi omistaa toista hitas-järjestelmän piirissä olevaa asuntoa, enää tulevaisuudessa. Tuskin voi kuvitella, että sitä ainokaista asuntoa sitten laitettaisiin vuokralle.