Sinfonia Lahden turnauskestävyys koetuksella

Sinfonia Lahdella on riittänyt viime kuukausina keikkaa. Orkesteri palasi vasta Englannista, kun matka suuntautuu jo Ranskaan, klassisen musiikin jättifestivaaleille.

kulttuuri
Okko Kamu johtaa Sinfonia Lahtea
Okko Kamu johtaa Sinfonia Lahtea.Teemu Kirjonen

Sinfonia Lahti osallistuu Nantesissa tällä viikolla alkaviin Ranskan suurimpiin klassisen musiikin festivaaleihin. Viisipäiväisessä tapahtumassa järjestetään noin 300 konserttia, joissa soittaa lähes 500 taiteilijaa. Yleisöä on odotettavissa lähes 200 000.

- Ei mikään ihme, että festivaali on nimetty "Hulluiksi päiviksi", Sinfonia Lahden intendentti Tuomas Kinberg toteaa paikan päältä.

Festivaali on suuruusluokassaan ainutlaatuinen, ja vastaavan järjestäminen syrjäisessä Suomessa tuskin onnistuisi.

- Matkustuslogistiikka tulisi varmaan jo liian kalliiksi, Ranskassa taas orkesterit ovat lähellä, Kinberg pohtii.

Harjoittelu jää vähiin

Lahtelaisorkesterin ohjelmassa on muutaman päivän sisällä kuusi konserttia. Orkesterin bravuuria, Sibeliusta ei ole luvassa, sillä festivaalin teemana ovat tänä vuonna venäläiset säveltäjät kuten Tsaikovski, Rahmaninov, Sostakovits.

Orkestereilla pitää olla Kinbergin mukaan hyvät valmiudet ja muuntautumiskykyä, sillä ohjelmisto tuli vasta myöhään tietoon.

- Jokaisessa konsertissa on eri solisti, jonka kanssa on vain yksi harjoitus ennen konserttia.

Sinfonia Lahdella on ollut kiireiset viime kuukaudet. Normaalien konserttien ohella orkesteri oli mukana Oopperan ensi-illassa vuoden alussa. Vastikään soittajat kotiutuivat Englannista, jossa oli konsertit Lontoossa ja Birminghamissa. Lahdessa ehditään piipahtaa vain tovi, kun taas on aika pakata soittimet ja matkata Ranskaan.

- Kyllähän tässä turnauskestävyys on koetuksella mutta kyseessä on kokenut orkesteri, joka on matkustanut paljon rankoissakin olosuhteissa, intendentti Tuomas Kinberg sanoo.

Lähteet: YLE Lahti