Kuorolaulu tarvitsee miehiä

Rovaniemeläinen Seitakuoro hakee uusia laulajia. Sekakuoron ongelmana on usein, että miesääniä ei ole tarpeeksi, kuoron puheenjohtaja Timo Kotilainen sanoo. Myös naisäänet ovat tervetulleita.

kuoromusiikki
Seitakuoron puheenjohtaja Timo Kotilainen
YLE / Juha Mäntykenttä

Seitakuoroon päästäkseen ei tarvitse välttämättä musiikillista taustaa.

- Minusta tuntuu, että suurin osa kuorolaisista on tullut ihan harrastuspohjalta. Sanotaanko, että olemme harrastajakuoro, joka pyrkii hyvään taiteelliseen tulokseen, Kotilainen sanoo.

Kuorolaulu on terveellistä

Timo Kotilainen on laulanut kuorossa 1980-luvulta asti. Hänen mukaansa yhdessä tekeminen ja sosiaalisuus ovat iso osa harrastusta.

- Varmaan se välittyi Lordin kuoronkin kautta, kuinka mukava kuorossa on laulaa. Siinä huomaa, että jaettu ilo on monin kertainen ilo ja samalla tavalla heikkoina hetkinä porukka on tukena. Ja sehän on ihan todettu, että kuorolaululla on terveydellisiä vaikutuksia.

Kotilaiselle kuoro on säännöllinen harrastus, joka käy välillä työstä, mutta antaa myös onnistumisen hetkiä.

- Se on enimmäkseen ihan kovaa työtä, kun Rovalan auditoriossa hiotaan kappaleita. Esitykset ovat juhlahetkiä, joihin on mukava mennä. Silloin kokee parhaimmillaan harrastuksen yhteisöllisyyden.

Tuoko Kuorosota lisää koelaulajia?

Kuorolaulusta on tullut uskottavampaa esimerkiksi Suomen paras kuoro- ja Kuorosota-ohjelmien myötä. Lordin Rovaniemen kuoron menestys saattaa näkyä myös Seitakuoron riveissä.

- Nyt se nähdään, onko Kuorosota vaikuttanut kiinnostuneiden määrään. Tosin näissä ohjelmissa lähestyminen kuoromusiikkiin on eri kuin meillä. Seitakuorossa lauletaan aika paljon akapellalauluja, toki myös säestyksellä.

Seitakuoron seuraava koelaulu pidetään tiistaina 31.1.2012 klo 17.00 Rovalassa. Koelaulussa voi laulaa itse valitsemansa kappaleen. Lisäksi kokeessa testataan henkilön äänialaa.

- Siellä ei tylytetä ketään. Koelaulu voi olla jännittäväkin tilanne, mutta meidän kuoronjohtajamme Kadri Joamets on lämmin ja mukava ihminen eli ei tarvitse panikoida, Kotilainen hymyilee.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti