Kakkaava koira ei tunne häpeää

Koiraa ei saisi tuijottaa, jottei se tunne oloaan uhatuksi. Kakkaava koira ei tarvitse tarpeilleen yksityisyyttä, mutta voi tuntea olonsa epämukavaksi, jos sitä tuijotetaan.

Kotimaa
Koira ulostaa
Koira haluaa kakata rauhassa.YLE / Heikki Ahonen

Yleinen sääntö on, ettei koiraa saa tuijottaa. Koira voi kokea tuijotuksen haasteena tai uhkaavana eleenä. Koiraterapeutti Kirsi Liikasen mukaan myös kakkaava koira voi tuntea olonsa epämukavaksi, kun sitä tuijotetaan ja keskeyttää tarpeittensa teon. Omistajan tuijotuksen ei kuitenkaan pitäisi lisätä jännitettä koiran ja omistajan välille.

- Tuntemattoman ihmisen tuijotuksen koira voi ottaa hyvinkin stressaavana. On olemassa myös ylisosiaalisia koiria, jotka innostuvat tuijotuksesta ja ottavat sen haasteena leikkiin. Ne saattavat yhtäkkiä syöksähtää tuijottavaa ihmistä kohti, Liikanen kertoo.

Liikasen mukaan koira ei pysty tuntemaan häpeää, vaikka ihmiset usein niin luulevatkin. Tämän takia koira ei myöskään koe tarvitsevansa yksityisyyttä.

- Koira saattaa näyttää nololta juuri siitä syystä, että se tuntee olonsa tukalaksi, kun se ei ymmärrä, miksi sitä tuijotetaan. Mutta kyllähän koira omaa rauhaa tarvitsee, Liikanen painottaa.

Lähteet: YLE Lahti