1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korkokengät vaarantavat kävelyn

Tutkimus osoittaa, että runsas korkokenkien käyttö vaikuttaa kävelyyn silloinkin, kun korkokengät eivät ole jalassa. Syy tähän on, että korkokengät ylirasittavat pohkeita, pohjelihaksen säikeet lyhenevät ja akillesjänteen joustavuus vähenee.

Näihin voi tulla himo! Kuva: YLE Keski-Suomi / Sanna Pirkkalainen

Queenslandin Griffithin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten päivittäinen korkokengillä kävely vaikuttaa jalan fysiologiaan. Tutkimuksessa vertailtiin naisia, jotka kävelivät vähintään viiden sentin koroilla vähintään neljäkymmentä tuntia viikossa, sekä naisia, jotka kävelivät koroilla alle kymmenen tuntia viikossa. Naisten keski-ikä oli noin 25 vuotta.

Kaikkia naisia pyydettiin kävelemään paljasjaloin alustalla, johon oli asennettu jalkojen toimintaa tarkkailevia ilmaisimia. Korkokenkien käyttäjät kävelivät alustalla myös korkokengillä. Tutkimuksessa selvisi, että korkokengillä kävelijöiden pohjelihakset venyivät enemmän kuin vertailuryhmällä.

Kun korkokenkiä käyttävät naiset kävelivät paljasjaloin, pohjelihaksen venyvyys oli samanlaista vertailuryhmän kanssa, mutta lihasta piti aktivoida enemmän, mikä taas tuhlaa energiaa.

Tutkimuksen mukaan korkokengät ylirasittavat pohkeita ja niitä paljon käyttävät naiset kärsivät todennäköisemmin lihasväsymyksestä sekä lihaskuormituksen aiheuttamista vammoista. Mikäli varpaat ovat jatkuvasti taitoksissa, voivat jalkalihakset vahingoittua pysyvästi.

Runsaassa korkokenkien käytössä pohjelihasten säikeet lyhenevät ja akillesjänteestä tulee joustamaton. Tämä aiheuttaa sen, että korkokenkiä suosivat naiset kävelevät "vääntyneesti” jopa silloin kun korkokengät on vaihdettu matalapohjaisiin kenkiin.

Tutkittavien alhainen keski-ikä osoittaa myös sen, että muutokset lihaksistossa voivat tapahtua hyvinkin nopeasti. Vammojen ehkäisemiseksi korkokenkiä tulisi käyttää korkeintaan pari kertaa viikossa.

Tutkimusta johti Neil J. Cronin, joka työskentelee nykyisin tutkijana Jyväskylän yliopistossa. Tutkimus on julkaistu Journal of Applied Physiology -lehdessä