1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Kotka tavoittelee suuremmilla päiväkodeilla joustavuutta

Kotka uskoo pystyvänsä vastaamaan päivähoidon kasvaneeseen kysyntään tulevina vuosina. Esimerkiksi Länsi-Kotkaan ja Karhulaan on tulossa uudet isommat päiväkodit. Suuremmilla yksiköillä tavoitellaan joustavuutta, sillä päivähoidon tarvetta voi olla vaikea ennakoida.

päivähoito
Vuorenpeikon päiväkoti muuttaa uuteen Länsi-Kotkaan valmistuvaan päiväkotiin.
Antti Kolppo / Yle

Länsi-Kotkaan on kesällä määrä valmistua uusi päiväkoti, jossa on paikat 120 lapselle. Meripirtin yli 100-paikkainen päiväkoti valmistui puolestaan Kotkansaarelle vuonna 2010.

Karhulan alueella Otsolan ja Terholan päiväkodit on jouduttu sulkemaan sisäilmaongelmien vuoksi, ja suunnitteilla on uusi 140-paikkainen päiväkoti, jonka pitäisi valmistua vuonna 2013. Uusi yksikkö korvaisi myös Alahovin päiväkodin.

Päivähoidon johtaja Maija Rikbergin mukaan isommissa yksiköissä voidaan tarjota paremmin monentyyppistä päivähoitoa, kuten vuorohoitoa ja avointa päivähoitoa.

- Jos päivähoidon prosentuaalinen kysyntä ei olennaisesti kasva, niin tämän pitäisi riittää ainakin vuoteen 2020 kattamaan ne palvelut. Iso päiväkoti on joustavampi ja henkilöstön siirreltävyys on helpompaa. Eri asuinalueiden välillä voi olla myös suuria vaihteluja päivähoidon tarpeen suhteen, ja tätä on helpompi hallita suuremmassa yksikössä, Rikberg toteaa.

Päivähoidon tarvetta voi olla vaikea ennakoida, joka on huomattu varsinkin suurissa kaupungeissa.

Kotkassa päivähoidon käyttö on lisääntynyt reippaasti viime vuosina ja tällä hetkellä runsaat 70 prosenttia 1-6 -vuotiaista on päivähoitopalveluiden piirissä. Päivähoidon tarve koostuu monesta tekijästä.

- Muun muassa alueen työllisyys sekä vanhempien erilaiset valinnat, kuten vanhempainvapaan pituus vaikuttavat siihen volyymiin mitä päiväpaikkoja tarvitaan, Maija Rikberg sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi