Entisöinti takaa leivän vain harvoille

Vanhoista huonekaluista on tullut muoti-ilmiö ja niitä kunnostetaan ahkerasti. Tämä on innostanut myös entisöintiyritysten perustamiseen, mutta pysyvän jalansijan alalla saa vain harva.

konservointi
Oikealla entisöintiä odottavia huonekaluja.
Oikealla entisöintiä odottavia huonekaluja.YLE / Pasi Takkunen
Mari Hietamäki hioo vanhaa lipastoa.
Mari Hietamäki entisöi huonekaluja perheyrityksessä. (2:09) Kuvaus ja editointi Pasi Takkunen.

Verhoomoliikkeitä ja entisöintiverstaita on suhteellisen helppo perustaa. Tosin alkuinnostuksen jälkeen useimmat pysyvät pystyssä vuoden tai pari. Käsityövaltainen ala ei ole helppo. Työpäivät venyvät ja asiakkaat ovat vaativia. Pasi Hietamäki innostui entisöinnistä 16-vuotiaana ja on toiminut yrittäjänä jo liki 20 vuotta Seinäjoen Hanhikoskella. Sittemmin mukaan on tullut myös vaimo Mari.

- Sehän tässä on huono puoli, ettei laiskana saa olla. Ei tule tulosta, jos ei mitään tee, tuumaa Hietamäki.

Markkinointi hoituu puskaradion ja netin kautta

Entisöintiliikeessä suurimmat ruuhkahuiput osuvat juhlapyhien alle ja kesälomien jälkeiselle ajanjaksolle. Vanhojen huonekalujen lisäksi, yritys uudistaa myös aivan uusia huonekaluja, ehostaa keittiökalusteita ja pitää vetimien ja vanhojen helojen nettikauppaa. Hietamäen verstaassa töitä on riittänyt ja sana on kiirinyt ympäri Suomea.

- Puskaradio on ihan hyvä, sen kautta tulee paljon töitä. Sitten on netti. Varsinkin kauempaa tulevat tilaukset tulevat netin kautta, summaa Hietamäki.

Kosteusvaurio ei estä entisöintiä

Useimmat entisöintiin tuodut huonekalut ovat 100-vuotiaita tai vanhempia. Toivottomia tapauksia Hietamäki ei tunne, vaikka huonekaluja olisi säilytetty kylmissä tiloissa, jopa rähjäisissä ulkovarastoissa. Niihinkin saadaan uusi elämä, mutta perusteellisen kuivaamisen kautta.

- Ne tulee tänne monta kertaa kosteana. Ensimmäisenä kuivatahan ja mittarilla tarkistetahan, koska ne on kuivia ja sitten otetahan työn alle, kertaa Hietamäki. Kuivaamiseen menee usein pari kuukautta ja puulajeista koivu kuivuu hitaimmin.

.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Anri Koski