Hyppää sisältöön

Kanadalainen kaivosyhtiö valtasi viisi prosenttia Norjasta

Kanadalainen kaivosyhtiö Dalradian Resources on hankkinut Norjasta malminetsintäoikeudet seitsemäksi vuodeksi 1,7 miljoonan hehtaarin alueelle. Tämä on viisi prosenttia Norjan pinta-alasta.

Kartta kanadalaisen kaivosyhtiön tutkimusalueista Pohjois-Norjassa. Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Kanadalaisyhtiö on ostanut oikeudet norjalaiselta Kloster Rederi As-yhtiöltä, joka on hankkinut ne vähitellen itselleen. Pohjois-Norjassa etsintäalueen koko on 10 000 neliökilometriä.

Alueet ovat Paatsjokilaaksossa, Kaunokeinon-Karasjoen-alueella, Pohjois-Tromsassa ja Narvikin seudulla. Kanadalaisyhtiö on kiinnostunut erityisesti kullasta. Yhtiö uskoo, että esimerkiksi Paatsjokilaaksosta löytyy kultaa. Kautokeinon-Karasjoen-alue on Norjan tärkeimpiä poronhoitoseutuja.

Dalradian Resourcesin toimitusjohtaja Patrick Anderson toteaa yhtiön lehdistötiedoteessa, että vain harvoin on mahdollista päästä hallitsemaan läntisessä maassa suurta maantieteellistä aluetta, joka on tunnettu luonnonrikkauksistaan. Hänen toteaa, ettei yhtiö voinut jättää käyttämättä tällaista mahdollisuutta. Lehdistötiedotetta on siteerattu Norjan yleisradioyhtiön NRK:n aihetta käsittelevässä internet-artikkelissa.