Jolkkonen tai Ruokanen on Kuopion uusi piispa

Miikka Ruokanen ja Jari Jolkkonen etenevät toiselle kierrokselle Kuopion hiippakunnan piispanvaalissa. Virallisen tuloksen mukaan Ruokanen sai ensimmäisen kierroksen äänestyksessä 177 ääntä ja Jolkkonen 173 ääntä.

Kotimaa
Kuopion piispanvaalin ensimmäisen kierroksen tulokset.
YLE Savo

Yle Savon tavoittama Ruokanen katsoo, että hän ja Jolkkonen ovat teologisesti hyvin samoilla linjoilla. Ruokasen sanoin he molemmat ovat klassisen, ekumeenisesti orientoituneen, luterilaisen hengellisen elämän kannalla.

- Se kuvastaa ajatusta, että seurakuntien parissa on ajatus kirkon perinteisen uskon pysyvyydestä ja jatkuvuudesta. Kaikessa on olennaista, että seurakuntatyö tehdään hyvin niin kuin tähänkin asti. Piispan tehtävä on tukea seurakuntien pappeja ja erityisesti naispappeja heidän identiteetissään. Teemme kaikki tätä työtä samanarvoisina, Ruokanen sanoo.

Helsinkiläistynyt Jari Jolkkonen sanoo, että suuri äänimäärä oli hänelle yllätys, koska hän on ollut pitkään poissa kotiseudulta. Jolkkonen ei näe vaalituloksessa suurta dramatiikkaa.

- Ehdokkaat olivat pääsääntöisesti samoilla linjoilla: kansankirkkoa ja perustyötä arvostavia pappeja. Luulen, että yleisesti viljelty vastakkainasettelu liberaalien ja konservatiivien välillä on liian mustavalkoinen. Enkä itse näe siinä tällaista asettelua. Se ei tee oikeutta kirkon aika rikkaalle ja monipuoliselle elämälle, Jolkkonen toteaa.

Muut ehdokkaat jäivät selvästi taakse - toinen kierros 20. helmikuuta

Jaana Marjasen äänimäärä on 117, Sakari Häkkisen 103, Pauliina Kainulaisen 42 ja Tapani Nuutisen 35. Vaalissa oli 670 äänioikeutettua, joista 333 on maallikoita sekä 337 pappeja ja lehtoreita. Ääniä vaalissa annettiin 648, joten äänestysprosentiksi tuli 96,7 prosenttia.

Kuopion uusi piispa valitaan vaalin toisella kierroksella helmikuun 20. päivä. Hänet vihitään virkaan toukokuun alussa.

Kuopion hiippakunnan piispanvaalissa ehdolla olivat lääninrovasti Jaana Marjanen, piispainkokouksen pääsihteeri Jari Jolkkonen, professori Miikka Ruokanen, tutkija Pauliina Kainulainen, kirkkoherra Tapani Nuutinen sekä hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen.

Kuopion hiippakunta käsittää alueellisesti Keski- ja Pohjois-Savon, Kainuun ja Pohjois-Karjalan, joskin läntisimmät seurakunnat kuuluvat Keski-Suomeen ja Pohjanmaahan. Hiippakuntaan kuuluu noin 420 000 seurakuntalaista.

Lähteet: YLE Savo