Poliisi haluaa näkymättömän näkyviin

Jyväskylän yliopisto ryhtyy yhdessä Keskusrikospoliisin ja Keski-Suomen poliisilaitoksen kanssa selvittämään spektrikuvantamismenetelmän soveltuvuutta poliisin rikospaikkatutkintaan. Menetelmällä voitaisiin saada esiin kohteita, joita ei nykyisillä tutkimusmenetelmillä havaita.

poliisi
Poliisi tietokoneen ääressä.
Yle

Poliisin ja yliopiston yhteishankkeessa selvitetään olisiko spektrikuvantamisesta merkittävää apua poliisin rikospaikkatutkintaan. Menetelmä on jo käytössä tutkimuslaboratorioissa, ja tarkoituksena on nyt selvittää sen kenttäkelpoisuutta. Spektrikuvantamisessa pienten ainesosien tunnistus perustuu siihen, miten eri materiaalit ja ainesosat heijastavat valon eri aallonpituuksia.

Mikäli testeissä saadaan riittävän hyviä tuloksia, menetelmä voi tehostaa rikospaikkatutkintaa ja vähentää turhasta aineistosta tehtyjä laboratoriotutkimuksia. Tehostunut esiseulonta johtaa paremmin valikoituneisiin aineistoihin, mikä saattaa nopeuttaa rikosten selvittämistä ja nostaa selvitysastetta.

Käytännön poliisityössä menetelmän käyttöönotto riippuu nyt tutkittavan uuden teknologian kaupallistamisesta ja poliisilla käytettävissä olevista määrärahoista uusien tutkimusvälineiden hankintaan.

Hankkeen rahoittaja Tekes odottaa hankkeen johtavan myös uuden kansainvälisen liiketoiminnan syntymiseen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi