Tiedepuutarhojen väheneminen huolettaa tutkijoita

Tieteellisten puutarhojen joukko on harvenemassa Suomessa samaan aikaan, kun muualla niitä perustetaan yhä uusia. Suomessa on nyt kymmenkunta kasvitieteellistä ja tutkimuspuutarhaa. Itä-Suomen kolme puutarhaa on kuitenkin päätetty sulkea yliopiston yt-neuvottelujen tuloksena.

Kotimaa
Botanian kyltti.
YLE / Heikki Haapalainen

Yliopiston puutarha Kuopiossa palvelee lähinnä tutkijoita. Kasvit vaihtelevat tarpeen mukaan.

- Tällä hetkellä kasvatetaan paljon kaalikasveja, koska niitä käytetään kasvien välisen vuorovaikutuksen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksen tutkimuksessa, kertoo amanuenssi Elina Häikiö.

Professori Toini Holopaisen huolena on juuri ilmastonmuutostutkimuksen kohtalo. Nyt tutkimusrahoitusta on varattu yli 6 miljoonaa euroa vuoteen 2015 asti. Holopaisen mukaan osa käynnissä olevista tutkimuksista lakkautuu, ja uuden rahoituksen hakeminen on nyt mahdotonta.

Kuopiossa tutkitaan myös, miten radioaktiivinen jäte kulkeutuu maaperässä ja siitä kasveihin. Tunnetuin puutarha on pienemmästä roolistaan eli marjatutkimuksista.

Joensuusta lakkautettavalla Botanialla on omat kasvitieteelliset kokoelmat ja trooppinen perhospuutarha. Pienin lakkautettava on Savonlinnan puutarha.

Museojohtaja harmissaan sulkemispäätöksistä

Luonnontieteellisen keskusmuseon johtaja Leif Schulman valittelee Itä-Suomen yliopiston päätöstä. Schulman sanoo, että mantereisimman ilmaston alueet Suomesta jäävät nyt täysin ilman kasvitieteellistä puutarhaa.

Kasvitieteelliset puutarhat ovat jakaneet vastuuta muun muassa luonnonkasvien siementen keruussa. Siemeniä vaihdetaan kansainvälisesti joka toinen vuosi.

Kokoelmat ovat myös osin erilaiset: Helsingin yliopistolla on Afrikan, Turussa Etelä-Amerikan kasveja. ja Oulun yliopistolla uhanalaisia ja pohjoisia lajeja.

500 vuotta vanha konsepti elää johtaja Schulmanin mukaan hyvin. Uusia suuria kasvitieteellisiä puutarhoja perustetaan etenkin Lähi-Itään, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan. Tehtävissä kasvilajien suojelu on saanut lisäpainoa.

- Nykyään eletään kasvien monimuotoisuuden kriisiä, että suuri osa siitä on muuttumassa uhanalaiseksi. Kasvitieteelliset puutarhat osaltaan pystyvät tekemään suojelutyötä säilömällä uhanalaisia kasveja kokoelmiinsa ja myöskin siemenpankkeihin, Schulman sanoo.

Lähteet: YLE Savo / Kaija Kervinen