Missit - so what

YLE Lahden harjoittelija Meeri Niinistö pohtii suunvuorossaan, miksi missikisat ovat niin tärkeitä joillekin nuorille naisille.

Suunvuorot
Sara Chafak kruunattiin Miss Suomeksi.
Sara Chafak kruunattiin Miss Suomeksi.MTV3

Tämän vuoden missikisat on taas juhlittu: ensin vertailtiin tyttöjä monta viikkoa ja lopulta löytyi voittaja. Lähes jokainen kuvankauniista neidoista kertoi haaveilleensa jo pienenä Suomen kauneimman neidon tittelistä.

Jokaisen nuoren tytön unelmat liittyvät varmasti siihen, että hänet huomataan. Pienenä haluttiin olla tykätty opettaja, kaikkien tuntema laulaja tai punaisilla matoilla pyörivä näyttelijä. En kuitenkaan muista, että kukaan olisi halunnut olla tunnettu erityisesti kauneudestaan. Kauneuteen kun liitettiin aina myös tietty määrä tyhmyyttä.

Kauneus saa monenlaisia määreitä. Missikaunottarien lisäksi kauneutta ilmentävät erilaiset mediaprinsessat, joiden halu olla kaikkien tuntema on lähes yhtä suuri kuin ala-asteikäisten tyttöjen.

Kaiken tämän koreuden jälkeen voi toki muistuttaa, että kauneus on sisäistä. Sisäinen kauneus vain on aivan liian abstraktia hehkutettavaksi. Kaiken lisäksi siitä puuttuu kaikki mediaseksikkyys.

Minun lapsuusvuosistani on vasta lyhyt aika. Juuri sen verran, että voin tarvittaessa sanoa ”silloin, kun minä olin pieni”. Tuolloin oli tärkeää, että oli hyvä jossakin. Saattoi lohduttautua ominaisuudella, jota piti itsessään parhaana silloin, kun jäi pesäpallojoukkuetta valittaessa viimeiseksi. ”Eihän tämä minun juttuni ollutkaan.”

Onko missikokelaiden tekosyy ollut aina oma kauneus? Huollettiinko hiuksia ja kynsiä sillä aikaa, kun muut tekivät läksyjä? Sanoiko äiti aina, että voi, miten se on niin kaunis? Ja ehkä ennen kaikkea: mitä nyt, kun unelma on julkisesti murskattu?

Jälleen kerran on Suomen kaunein julistettiin. Yhdeksän muuta jäi lavalle uikuttamaan, tekohymy valkoisista hampaista sädehtien. Ne yhdeksän muuta tuumivat tälläkin hetkellä, mistä kehittää itselleen uuden unelman, jonka perässä juosta.

Ja lukemattomat tytöt kuiskuttelevat välitunneilla, kuinka uusi Miss Suomi on niin kaunis. Ajatella, Suomen kaunein. ”Voi, kun minustakin tulisi joskus missi.”

Lähteet: YLE Lahti / Meeri Niinistö