1. yle.fi
  2. Uutiset

Ajatuskupla: Jotain mauton ja Hummerin väliltä

Autokuume iskee usein näin keväisin ja tänä keväänä autoliikkeet ovat aktiivisesti muistuttaneet hintoihin tulevasta korotuksesta. Millä perusteella auto valitaan, sitä pohdiskelee Minna Rosvall.

autot
Mopoautoja parkissa.
Mopoautojen suosio 15-18 -vuotiaiden suomalaisnuorten parissa on kasvanut viime vuosina.Mika Aro / Yle

Myönnän olevani mainonnan uhri. Aloin vakavasti miettiä uuden auton hankintaa, kun selasin kotiin tulleita esitteitä. Joku tietää, että en ole ostanut uutta ajokkia muutamaan vuoteen. Kuvittelin jo, miten viilettäisin uuden kumppanini kanssa kevään kuivattamilla teillä. Miten se kiiltelisi kilpaa auringon säteiden kanssa ja miten se tuntuisi ja tuoksuisi uudelta? Haloo miksi tarvitsisin uuden auton.

Katselin ohi lipuvaa automassaa. Melko harmaalta näytti, väliin puski joku punainen auto, missä ovat ne kaikki kiiltelevät ajokit. Sitten näköpiiriin tuli hummerin tapainen jättiläinen. Oh hoh! Mielettömimmät luksusautomarkkinat näin viime kesänä, kun olin turkulaistaustaisten NHL-pelaajien kesätreeneissä. Heidän upeat autonsa mahtuivat hädin tuskin Kuuvuoren kentän parkkipaikalle. Nuorelle miehelle auto on unelma. Näille miehille se merkitsee menestystä ja palkintoa kovasta työstä.

Toisille auto on pelkkä kulkuväline vai mitä muuta voi olla mauto eli mopoauto. Vain kaksi mahtuu kyytiin ja kamaakin melko vähän. Tuttu perheenisä vaihtaa autoa usein – hän panostaa turvallisuuteen ja siihen, että koiralla on tilaa. Toinen perheenisä kuljettaa jopa lampaitaan henkilöautossaan. Kerran hän laittoi karitsan vierelleen turvavöihin istumaan. Oli siinä ohikulkijoilla katsomista.

Ulkonäkö, käytännöllisyys, tila – auton hankkimisen syitä kaikki. Toimittaja Lassi Lähteenmäki teki jutun autokaupasta taannoin Lounais-Suomen uutisiin. Siinä tuli kuulkaa esiin se asia, joka jatkossa määrää entistä enemmän. Ympäristöystävällisyys. Hybridi on kalliimpi kuin tavallinen auto nyt, mutta maksaa itsensä jatkossa takaisin ja uusia mallejakin on tulossa. Pitkä matka on ajettu 1700-luvun ensimmäisistä autoista nykyajan herkkuihin. Eli ajat sitten Hummerilla tai mautolla, jatkossa ajat todennäköisesti hybridillä tai sähköautolla.

Lähteet: Minna Rosvall / YLE Turku

Lue seuraavaksi