Elonkerjuun uusi solisti aloitti uransa koulubileistä

Elonkerjuu-yhtyeen vastanimetty solisti Juha Lagström on vielä hieman häkeltynyt ympärilleen syntyneestä julkisuusrumbasta. Tulevaisuudessa hän toivoo osaavansa pitää jalat maassa ja järjen päässä. Tuli mitä tuli.

Juha Lagström on näyttelijä-laulaja ja muun Elonkerjuu-yhtyeen jäsenten tapaan syntyjään eteläpohjalainen. Kuva: Andreas Janett

Juha Lagströmin puheesta kuuluu luontevasti pohjanmaan murre. Sitä ei muutama vuosi Etelä-Suomessa ole riittänyt hukkaamaan, sillä sen verran syvässä pohjalaisuus miehessä muhii. Urakin alkoi Lapuan yläasteen kemuista, jossa Juha Lagströmin Python –yhtyeen esiintyi.

- Se keikka löytyy vieläkin kotoa VHS:ltä. Silloin nuorena sitä uskoi että tällä bändillä vielä noustaan suureen suosioon, muistelee Juha.

Juha Lagström työskenteli vuosia myös Vaasan kaupunginteatterissa ja muistelee noita aikoja lämmöllä.

- Vaasan aika oli hienoa, sain tehdä hyviä rooleja, yksi tärkeimmistä ajanjaksoista ammatillisesti. Sitten alkoivat omat paukut loppua ja lähdin freelanceriksi Helsinkiin.

Uutta ja vanhaa

Pohjalaisuus on ollut Elonkerjuu -yhtyeen tavaramerkki ja vaikka pohjalaisuus luultavasti näkyy ja kuuluu jatkossakin, helavyötä ei vielä ole lanteille soviteltu.

- Ehkä se jää osaksi bändin historiaa. Nyt on tarkoitus aloittaa uudelta pohjalta, kertoo Elonkerjuun uusi laulaja Juha Lagström.

Historia kuitenkin seuraa Elonkerjuuta vääjäämättä jatkossakin. Vaikka Bändi aikoo ryhtyä työstämään uuttaa levyä nopeasti, kuullaan keikoilla myös vanhempaa materiaalia.

- Keikoille ei lähdetä ennen kuin uusi levy on valmis, mutta yhden levyn materiaali ei tietenkään millään riitä keikoilla, Lagström sanoo.

Vertailu ei pelota

Laura Tähkä teki ansiokkaan uran Elonkerjuu yhtyeen keulahahmona. Juha Lagström on tietoinen siitä, että vertailua uuden ja vanhan solistin välillä tulee vääjäämättä tapahtumaan.

- Itse yritän olla ajattelematta asiaa, olemme kaksi eri henkilöä. Jos sitä alkaa miettimään niin on pian ulkona koko tekemisestä.

Omana itsenään Juha Lagström aikoo jatkaa ihan kirjaimellisestikin. Taitelijanimeä ei ole olemassa, eikä näillä näkymin tulossakaan.

- Ei ole sellaisista suunniteltu, ihan lapualaisittain mennään, hän naurahtaa.

Moni asia uutta solistia luonnollisesti jännittää. Esimerkiksi se, miten uusi solisti otetaan vastaan, ja saako Elonkerjuu yhtyeen suosio jatkoa.

Vielä asia erikseen on julkisuus. Vaikka julkisuus on näyttelijänä ja muusikkona uraa tehneelle Lagströmille tuttua, voi sen mittaluokka muuttua tulevaisuudessa.

- Pelottaa että tässä myllyssä ei pysty olemaan sitä mitä on, eikä huomaa sitä itse, se jännittää, Lagström arvelee.