1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juva

Kirkkoherra Markku Karila tuli synnintuntoihin

Mehevä oli 30 vuotta sitten sana, joka poltteli niin kuntalaisten kuin kunnanvaltuutettujenkin suuta kuuman perunan lailla Juvalla. Mehevä Oy oli 1976 perustettu vihannesviljelyn jatkojalostamiseen erikoistunut yritys, jossa Juvan kunnalla oli näkyvä rooli osakkeenomistajana ja rahoittajana. Yritystä vastusti pieni, mutta äänekäs joukko, jonka viimeinen mohikaani Markku Karila myöntää olleensa lyhytnäköinen. - Onneksi oli miehiä, jotka näkivät sukupolvien yli, Karila sanoo

Markku Karila myöntää olleensa väärässä Mehevän suhteen. Niistä tuhkista Juvalle on noussut kannattavaa vihannesyrittäjyyttä. Kuva: YLE / Tarja Nyyssönen

- Ajattelin Mehevän tarinaa itsenäisyyspäivän saarnassani, jossa puhuttiin kotiseudun hoitamisesta. Sanoin, että meillä on sellaisia luottamusmiehiä, jotka eivät näe vain nykypäivään, vaan sukupolvien ylitse. Ja sanoisin, että ne jotka uskalsivat kannattaa Mehevää aikanaan, olivat näitä ihmisiä, Juvan kirkkoherrana työskentelevä Karila kertoo.

Mehevä oli osa Juva-suunnitelmaa, jonka tarkoituksena oli, että mahdollisimman moni alueen viljelijä saisi paremman toimeentulon erikoisviljelyyn siirtymällä. Kunta pumppasi yritykseen miljoonia markkoja ja rakensi varastotiloja. Silti toiminta ei saanut tulta siipiensä alle toivotulla tavalla.

- Ehkä se oli siinä, että tuotekirjo oli liian suppea. Eivätkä ihmiset siihen aikaan käyttäneet vihanneksia samalla tavalla kuin nykyään, Karila pohtii Mehevän hiipumista maailmankartalta.

Karilan mukaan Juvalla oli 1980-luvun alussa kaksi erilaista hurmosliikettä. Oli niitä, jotka pitivät ajatusta vihannesviljelyyn erikoistuneesta kunnan yrityksestä aivan mahdottomana. Ja sitten oli niitä, jotka näkivät pidemmälle tulevaisuuteen.

- Muistan Pentti Hallamaan, jota voisi kutsua vihannesviljelyn apostoliksi täällä Juvalla. Hänellä oli taito puhua vaikka musta valkoiseksi ja hänen ansiostaan varmasti syntyi innostus vihannesviljelyyn.

Markku Karila vastusti Mehevää intohimoisesti ja paristakin syystä.

- Minusta näytti yksipuoliselta kunnan rahojen syytäminen yhteen elinkeinoelämän haaraan. Toistakymmentä miljoonaa vanhaa markkaa kun sijoitettiin, niin se nosti kysymysmerkkejä, että tuleeko siitä mitään, Karila muistelee.

Karila itse oli 1980-luvulla terävin Mehevä-kriitikko. Karila keskeisiä hahmoja Mehevä-vastaisessa ryhmässä, johon kuului enimillään kymmenkunta valtuutettua. Ryhmä tehtaili valituksia, joita käsiteltiin vuosikausia eri oikeusasteissa.

Karila toimi aiemmin SMP:n ja SDP:n valtuutettuna ennen siirtymistään Keskustan leiriin.

Elinkeinoelämän pääsiäisusko on toteutunut

Karila sanoo nyt, vuosikymmenten jälkeen, että vaikka kunnan rahaa paloi miljoonia markkoja kannattamattomaan yritykseen, on siitä syntynty jotain hyvääkin.

- Synnintunnustus on tehtävä, ja myönnettävä että olin väärässä. Kyllähän salaatteja valmistava juvalainen Salico on Mehevän tuhkista noussut menestyvä yritys. Sanoisin, että Salico on eräänlainen Mehevän ylösnousemus, siinä on elinkeinoelämän pääsiäisusko toteutunut.

Vaikka vihannesviljelijöillä on Juvalla ollut takkuisiakin vuosia välissä, ei tuotanto ole kokonaan loppunut missään vaiheessa. Nyt paikallisille vihanneksille on kysyntää enemmän kuin niitä pystytään tuottamaan. Ruotsalaisomisteinen salaattifirma Salico laajentaa tuotantoaan Juvalla ja kunta on jälleen mukana rahoineen.

- Minulla ei nyt ole ennakkoluuloja ollenkaan, koska taustalla ovat kuitenkin vakavaraisena pidetyt pääomasijoittajat ja tahot. En usko että tässä on Juvan kunnalla mitään vaaraa.

Vielä kerran ehdolle

Maaliskuussa eläkkeelle jäävä Juvan kirkkoherra aikoo jatkaa politiikassa eläkepäivilläänkin. Mies on ollut mukana kunnallispolitiikassa yli 30 vuotta.

- Nyt ei pääse kukaan sanomaan että istun kahdella pallilla, kun tämän kuun jälkeen minulla ei ole enää minkäänlaista asemaa seurakunnassa, vaan ajan täysipainoisesti kunnan asioita, kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja heittää.

Karila (kesk.) asettuu ehdolle ensi syksyn kunnallisvaaleissa ja intoa asioihin vaikuttamiseen riittää.

- Kun on kerran näihin kuvioihin päässyt, niin vaikea näistä on pois jäädä. Äänestäjäthän sen lopulta päättävät onko minulla jatkoa poliitikkona, mies hymyilee.